Boli si afectiuni ale cainilor

Bolile prietenilor nostri canini sunt, din nefericire, destul de multe.

Vestea buna este ca sunt cunoscute si majoritatea pot fi depistate la timp si tratate. Totul depinde de tine – trebuie sa iti cunosti prietenul si sa iti dai seama imediat cand ceva este in neregula.

Pentru a te ajuta, iti oferim in continuare o vedere de ansamblu a celor mai des intalnite probleme de sanatate ale prietenilor nostri; acestea pot fi parazitologice, bacteriene, virale, nutritionale sau… urgente.

Bolile cauzate de paraziti

Fie ca animalutul are paraziti interni sau externi, manifestarile sunt foarte neplacute atat pentru stapan cat si pentru caine iar daca masurile necesare nu sunt luate in timp util pot duce la complicatii serioase, greu de tratat. Astfel, va recomandam sa apelati la medic de la primele simptome!

Un caine care are paraziti externi (purici, capuse) este in general infestat si de paraziti interni (tenii, limbrici, giardia), deoarece primii sunt purtatorii larvelor celor din urma, pe care le introduc in circuitul sanguin al cainelui prin intepaturi.

Pe langa acest fapt, intepaturile parazitilor externi dau reactii alergice care pot duce la aparitia unor boli de piele – netratate, acestea pot deveni cronice.

Bolile cauzate de bacterii

Foarte periculoase, mortale in lipsa unui tratament adecvat si administrat la timp, bolile bacteriene se transmit si la om. Manifestarile sunt variate, dar specifice.

Cele mai frecvente boli cauzate de bacterii sunt: bruceloza (care este o boala transmisibila si pe cale sexuala!), tuberculoza, tetanosul si leptospiroza (care poate fi prevenita prin vaccinare.)

Boli cauzate de virusi

Acestea sunt cele mai cunoscute si periculoase boli canine, pentru care exista vaccinuri specifice administrate inca din primele luni de viata, iar unele necesita revaccinare anuala.

Revaccinarea anuala contra turbarii (rabiei) este obligatorie la noi in tara. Turbarea este singura, dintre bolile canine virale, care se transmite la om.

Boli de nutritie
Bolile de nutritie sunt extrem de frecvente, mai ales in cazul animalelor hranite cu mancare gatita sau cu resturi de la masa stapanului.

Resturile alimentare pot fi indigeste sau foarte periculoase pentru caine – chiar daca noua (si lui!) ne plac alimentele respective. Ceapa, de exemplu, este toxica pentru caine. La fel si ciocolata.

Mancarea gatita special pentru prietenul nostru canin trebuie sa fie foarte bine echilibrata din punct de vedere nutritiv si trebuie sa tinem cont de faptul ca nevoile cainelui sunt altele decat nevoile noastre.

Nu uita! Obiceiurile alimentare ale cainelui sunt responsabilitatea stapanului.

Accidente, urgente

Cele mai frecvente (si mai grave) accidente sunt cele de strada, intoxicatiile cu diverse substante, torsiunile gastrice, avulsiile de glob ocular.

Accidentele se intampla cand nu ne asteptam – este adevarat – dar majoritatea pot fi prevenite prin luarea masurilor de siguranta adecvate.

Daca totusi se intampla asa ceva – fiecare secunda conteaza – trebuie sa ai la indemana telefonul unui medic de incredere si sa stii exact unde sa mergi, indiferent daca este miezul noptii sau sfarsit de saptamana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.