Lucruri pe care nu le stiai despre caini

Cainii, cele mai iubite animale de companie, sunt nu doar prietenii omului, ci si foarte asemanatori cu omul din mai multe puncte de vedere. Mai jos cateva lucruri pe care, cu siguranta, nu le stiai despre caini.

 

Cainii pot face bolile omului – aproximativ 6 milioane de caini sunt diagnostica.i cu cancer, in fiecare an, si cu alte boli umane. Partea buna este ca, daca se gasesc medicamente pentru oameni, pot fi salvati si cainii.

 

Cainii au inteligenta unui copil de doi ani – cei mai inteligenti sunt cainii din rasa border collie care sunt capabili sa inteleaga pana la 200 de cuvinte. Pudelii, ciobanestii germani, golden retrieverii si dobermanii sunt si ei extrem de destepti, precum si labradorul.

 

Cainii sunt invidiosi si isi dau seama cand sunt tratati cu inferioritate fata de alti caini. Un studiu din 2008 a descoperit ca patrupedele devin nervoase atunci cand vad ca alti caini sunt recompensati pentru o fapta buna si ei, nu.

 

Cainii calmi traiesc mai mult – la fel ca si in cazul oamenilor, si cainii mai calmi au o viata mai lunga. Cercetatorii au descoperit ca animalele agresive, indraznete traiesc mai intens si mor mai repede.

 

Cainii au rasele cele mai diverse – cainii au o diversitate uimitoare a raselor: blanosi, cu talie mica, medie si mare.

 

Daca ai un caine pe care vrei sa il rasfeti, pet shop–ul nostru online iti pune la dispozitie produse de calitate de la mancare pentru caini la accesorii, produse de igiena si medicamente. Viziteaza fiecare sectiune in parte a magazinului nostru pentru a alege produsele de care ai nevoie.

Citește articolul Lasă un comentariu

Caldura, un factor periculos pentru caini

Temperaturile ridicate si expunerea prelungita in razele toride ale soarelui pot afecta starea de sanatate a cainelui dumneavoastra. Deshidratarea si supraincalzirea sunt unele dintre cele mai des intalnite probleme. Din aceste motive, in zilele de vara, trebuie sa asigurati cainelui o hidratare continua si sa evitati plimbarea in perioada pranzului cand razele de soare sunt foarte puternice.

Cum sa menajati cainele in zilele toride ?

In general, vara este un anotimp preferat atat de oameni, cat si de caini. Insa, la fel ca si oamenii, si cainii pot suferi de caldura. Temperatura corpului este foarte greu de reglat la caini deoarece acestia nu transpira, iar singura modalitate de a-si regla temperatura este respiratia accelerata. Din aceste considerente, problemele cauzate de caldura pot fi fatale pentru caini daca nu aveti in vedere cateva masuri de precautie.

Sfaturi si indicatii prin care cainele dumneavoastra nu este afectat de caldura excesiva a verii :

–    Daca va place ca patrupedul dumneavoastra sa va insoteasca in masina pe timpul verii, nu uitati cainele in interiorul acesteia. Masina oprita in soare se incalzeste foarte tare, astfel incat cainele, inchis chiar si pentru cateva minute, are mult de suferit. De asemenea, cand plecati la drum, chiar si pe distanta mica, luati o sticla de apa cu dumneavoastra pentru a-i asigura hidratarea de care are atata nevoie.

–    In masina puteti merge cu aerul conditionat pornit, insa nu lasati cainele sa stea in dreptul acestuia. Ca si omului, nu-i va face bine.

–    Daca mergeti la mare, cu siguranta ii va placea sa se balaceasca in mare. Aveti grija sa nu inghita foarte multa apa sarata. Nu este indicat.

–    Cainii proaspat tunsi sau cei cu parul foarte scurt se pot arde de la soarele puternic. De asemenea, nasul, varful urechilor si burtica pot fi afectate la orice exemplar.

–    Daca aveti o gradina, montati o instalatie de stropit. Cu siguranta, veti vedea cainele zburdand prin jetul de apa. Va fi o sursa de distractie, dar si de racorire.

–    Daca trebuie sa iesiti din casa la ore nepotrivite, cand razele soarelui sunt foarte puternice, alegeti zone mai umbroase si zone cu iarba. Daca dumneavoastra nu simtiti, labutele cainelui vor simti cu siguranta caldura asfaltului.

–    Daca plecati in concediu intr-o localitate necunoscuta, interesati-va de adresa unui medic veterinar.

–    Daca vedeti ca prietenul patruped se simte rau de la caldura, duceti-l intr-un loc umbros si aplicati-i comprese cu apa rece (nu gheata) pe gat. In cazul in care nu-si revine transportati-l la un medic veterinar.

Pe langa respectarea acestor sfaturi este necesar sa acordati o atentie deosebita si produselor de igiena pentru caine pe care le folositi vara. Dusurile pot fi si ele o modalitate de hidratare, insa nu trebuie abuzat. De asemenea, alegeti mancare pentru caini usoara si hidratanta.

Citește articolul Lasă un comentariu

Aprecierea varstei cainelui pe baza dentitiei

See full size image     In momentul in care ne hotaram sa adoptam un caine trebuie sa cunoastem cat mai multe date despre el astfel incat sa reusim sa-i anticipam necesitatile alimentare si medicale. Varsta unui caine nu poate fi apreciata cu exactitate atunci cand nu exista date exacte despre trecutul cainelui insa aceasta poate fi apreciata pe baza dentitiei, ochilor sau blanii.

Astfel, in cazul dintilor de lapte, caninii apar la 15 zile de la nastere. Dupa aceea apar incisivii laterali, intre 15 si 20 de  zile de la nastere. Mijlocasii apar la sfarsitul primei luni de viata iar clestii si molarii apar dupa 25 de zile de la nastere.
In consecinta, dupa o luna de viata, cainii au aproape toti dintii. Dintii de lapte incep sa cada dupa patru luni de viata, in ordinea inversa a aparitiei si pana la opt luni deja catelul are dentitia unui adult.

In primul an de viata incisivii sunt netociti si albi iar, incepand cu luna a 15-a, clestii inferiori incep sa se toceasca. Primii dinti care se tocesc complet sunt clestii inferiori, dupa numai doi ani. La trei ani milocasii inferiori se tocesc iar la cinci ani urmeaza clestii superiori. Deja la opt ani toti incisivii sunt complet tociti. Varsta exacta a cainilor mai mari de cinci ani, folosind dentitia ca pe un criteriu, este dificila iar acelasi lucru este valabil si in cazul animalelor care s-au hranit in mod excesiv cu oase.

Cainii incep sa vada dupa 15 zile de la nastere, atunci cand ploapele se deschid pentru prima data. La varste inaintate privirea devine tulbure, cataracta senila provoaca opacitatea cristalinului. Tot in aceeasi perioada de batranete (8-10 ani) fire de par albe apar pe bot si in jurul ochilor.

Conform autorului cartii „Cainii, pisicile si noi”, Virgil Popa, un catel de trei luni are dezvoltarea corespunzatoare unui copil de trei ani iar la sase luni catelul se poate compara, din punct de vedere al ratei de dezvoltare cu un copil de zece ani. Rasele de mari dimensiuni se maturizeaza mai incet dar traiesc cu 25% mai putini ani decat cainii mici. Un Saint Bernard care are doi ani este mai tanar din punct de vedere al maturitatii decat un caniche de aceeasi varsta, insa dupa inca patru ani situatia se inverseaza.

Articol oferit de PetMart.ro

Citește articolul Lasă un comentariu

Curiozitati din lumea cainilor

  • Ideea conform careia cainii sunt daltonisti este falsa. Cainii pot de fapt vedea in culori, doar ca nu atat de vii pe cat oamenii.
  • Cainii AU o vedere nocturna mai buna decat oamenii datorita unei substante care reflecta lumina din spatele retinei.
  • Un ciobanesc german si-a ghidat stapanul orb pe tot traseul Appalachian, care masoara nu mai putin de 3500 de kilometri.
  • O catea si un caine mascul, impreuna cu urmasii lor, pot produce peste 66 de mii de caini in 6 ani.
  • Singurele glande de transpiratie ale cainilor sunt intre ghearele de la labe.
  • Ca si bebelusii, cainii din rasa Chihuahua se nasc cu un punct sensibil in varful craniului care se inchide cu varsta
  • Rasa Lundehune are 6 degete la picioare si isi poate inchide urechile
  • Cainele lui Teddy Roosevelt’s dog, Pete, a rupt pantalonii unui ambasador al Frantei la Casa Alba
  • Presedintele Statelor Unite a avut doi catei beagle numiti Him si Her (El si Ea)
  • Franklin Roosevelt a cheltuit 15.000 de dolari pentru o nava de razboi pentru a-si recupera cainele Scottie din insulele Aleutiane
  • Pe vremea romanilor, cainii din rasa mastiff purtau armura usoara si erau trimisi in spatele calaretilor
  • In timpul celui de-al doilea razboi mondial, rusii antrenau caini pentru misiuni sinucigase in care carau in spate mine explozibile pe care apoi le detonau
  • Gura unui caine exercita o presiune de 25-35kg / cm2
  • Unii caini pot exercita o presiune chiar de 80kg / cm2.
  • Un caine de un an este matur psihic precum un om de 15 ani
  • Statele Unite au cea mai mare populatie de caini
  • Frante ocupa locul doi in privinta populatiei de caini
  • In medie, un caine de la oras traieste cu 3 ani mai mult decat cei de la tara
  • 87% dintre cei care detin un caine spun ca aceasta sta la picioarele sale atunci cand se uita la televizor
  • Cainii pot fi antrenati pentru a depista crizele de epilepsie
  • 15 persoane mor in fiecare an in Statele Unite din cauza muscaturilor de caine
  • Doar in anul 2002, in Statele Unite, au murit mai multi oameni din cauza muscaturilor de caine decat au murit din cauza rechinilor in ultimii o suta de ani
  • Cainii din rasa Newfoundlands sunt inotatori excelenti
  • Cainii din rasa Basset Hounds nu pot inota
  • Rasa Greyhounds este cea mai rapida, atingand viteze de pana la 72km/ora
  • Biblia face referire la caini de 14 ori
  • 3 caini au supravietuit Titanicului: un newfoundland, un pomeranian si un pechinez
  • Cainii din rasa Labrador Retriever sunt rasa preferata in S.U.A, Canada si Marea Britanie.
  • Obezitatea este cea mai comuna problema de sanatate printre caini
  • Un numar de aproximativ 1.000.000 de caini din Statele Unite au fost denumite drept beneficiari primari ai testamentelor stapanilor
  • Un studiu arata ca 33% dintre stapanii de caini admit ca vorbesc cu animalelor lor la telefon sau le lasa mesaje pe robotul telefonic
  • Amprenta nasului unui caine este unica, precum amprenta degetului la om, si ajuta la identificarea acestora
  • 70% dintre posesorii de animale noteaza numele cainilor lor pe carti postale sau vederi
  • 58% includ si cainele in portretul de familie
  • In lume exista doar 350 de caini din rasa Cisky Terrier – probabil cea mai rara rasa
  • Expresia „ploua cu caini si pisici” dateaza din secolul al 17, cand in Anglia se crede ca multi caini si multe pisici au fost aduse in timpul unor ploi si furtuni aspre
  • Cainii nu percep notiunea de timp
  • Cainii sunt animale de companie de peste 12 mii de ani
  • Cea mai mare rasa de caini este Wolfhound Irlandez
  • Cea mai mica rasa de caini este Chihuahua
  • Cainii din rasa St. Bernard sunt cei mai masivi
  • Doar cainii si oamenii au prostata
  • Cainii nu au apendice
  • Cainii provin dintre specie numita Tomarctus – o creatura care a trait acum mai bine 15 milioane de ani
  • Cea mai veche rasa cunoscuta este Saluki – provine din Egipt
  • In 1957, Laika a fost primul animal in spatiu
  • Terrierul Charlie, apartinand lui J.F. Kennedy, a avut impreuna cu Laika 4 catelusi
  • Un caine african cunoscut sub denumirea de basenji este singurul caine din lume care nu poate latra
  • Cainii din rasa dachshunds au fost initial antrenati pentru a se lupta cu bursucii
  • Cei mai inteligenti caini sunt (1) border collie, (2) poodle, si (3) golden retriever
  • Cel mai „prostut” caine se crede a fi Afghan hound
  • Mirosul unui caine este de 100.000 de ori mai puternic decat cel al unui om
  • Vederea cainilor este mai slaba decat cea a oamenilor
  • Cainii judeca obiectele mai intai dupa miscarea lor, apoi dupa stralucire si abia dupa forma
  • Ciocolata contine o substanta numita theobromina (similara cu cofeina) care poate omori cainii sau ii poate imbolnavi foarte grav
  • George Washington a avut 6 caini – toti din rasa foxhound – unul dintre ei se numea Sweetlips (Buze-Dulci)
  • Anatomia cainilor este identica tuturor – 321 de oase si 42 de dinti permanenti
  • Rasele mai mici se maturizeaza mai repede decat cainii de talie mare
  • Femelele sunt pregatite de imperechere („in calduri”) doar de doua ori pe an pentru o perioada de mai putin de 20 de zile
  • Puii abia nascutii dorm mai mult de 90% din zi in primele saptamani de viata
  • Rin Tin Tin a fost primul star canin de la Hollywood… si si-a semnat toate contractele – in numar de 22 – cu amprenta labutei
  • Cainele Toto din „Vrajitorul din Oz” a fost interpretat de un femela Terry din rasa Cairn Terrier
  • Pana in anii 1800 cainii din rasa Collie erau cunoscuti drept ciobanesti scotieni
  • Cainii au de doua ori mai multi muschi pentru miscarea urechilor decat oamenii
  • Cu cat nasul unui caine este mai lung cu atat „sistemul intern de racire” este mai eficient
  • O femeie in varsta a fost salvata de catre cei 12 caini ai sai din rasa Yorkshire Terrier care s-au luptat cu un Akita de 36 de kilograme, si au scapat doar cu 9 muscaturi
  • Cainii special antrenati „Rocky” si „Barco” au fost atat de buni in patrularea la granita dintre Statele Unite si Mexic inca un mare traficant mexican de droguri a pus o recompensa de 300.000 de dolari pe capetele lor.
  • Cainii sunt descendenti directi ai lupilor
  • Cainii si lupii se pot imperechea iar catelusii rezultati vor fi sanatosi si fertili
  • Femelel de lup parcurg distante foarte mari pentru a gasi hrana pentru puii infometati
  • Cerberus a fost un caine cu trei capete care pazea lumea de jos in mitologia Greaca
  • Perioada de gestatie la femele este de 60 de zile
  • Simtul auzului este de 10 ori mai dezvoltat la caini decat la om
  • Cele mai vechi fosile de caine dateaza din anul 10.000 i.Hr.
  • Cainii din rasa Bloodhound au abilitatea de a recunoaste un numar mare de mirosuri simultan
  • Puii de dalmatian sunt complet albi la nastere.
  • Locuitorii din China Antica purtau pechinezii in maneca robelor
  • Cainii din rasa Boxer poarta acest nume din cauza modului in care se joaca cu labele din fata
  • Toate rasele de caini sunt cunoscute pentru atacurile acestora asupra celorlalte animale din curte
  • Inima unui caine bate de 120 de ori pe minute, adica cu 50% mai mult decat numarul batailor unui om (80 pe minut)
  • Cel mai batran caine care a trait vreodata a fost un Queensland „Heeler” pe nume Bluey – a trait 29 de ani si 5 luni
  • Cainii au fost domesticiti prima data de oamenii pesterilor
  • Cainii traiesc in medie 15 ani
  • Foarte multe probleme ale picioarele cainilor sunt cauzate de ghiarele acestora
  • Peste 5.000.000 de catelusi se nasc in Statele Unite in fiecare an
  • In Statele Unite, o familie din 3 detine un caine
  • Cainii devin ascultatori in preajma oricarei fiinte superioare – fie caine sau om.
  • Cainii care nu iau contact cu oamenii in primele 3 luni de viata nu vor fi animale bune de companie.
  • Cainele Chihuahua poarta acest nume datorita statului din Mexic unde a fost descoperit
Citește articolul Lasă un comentariu

Boli si afectiuni ale cainilor

Bolile prietenilor nostri canini sunt, din nefericire, destul de multe.

Vestea buna este ca sunt cunoscute si majoritatea pot fi depistate la timp si tratate. Totul depinde de tine – trebuie sa iti cunosti prietenul si sa iti dai seama imediat cand ceva este in neregula.

Pentru a te ajuta, iti oferim in continuare o vedere de ansamblu a celor mai des intalnite probleme de sanatate ale prietenilor nostri; acestea pot fi parazitologice, bacteriene, virale, nutritionale sau… urgente.

Bolile cauzate de paraziti

Fie ca animalutul are paraziti interni sau externi, manifestarile sunt foarte neplacute atat pentru stapan cat si pentru caine iar daca masurile necesare nu sunt luate in timp util pot duce la complicatii serioase, greu de tratat. Astfel, va recomandam sa apelati la medic de la primele simptome!

Un caine care are paraziti externi (purici, capuse) este in general infestat si de paraziti interni (tenii, limbrici, giardia), deoarece primii sunt purtatorii larvelor celor din urma, pe care le introduc in circuitul sanguin al cainelui prin intepaturi.

Pe langa acest fapt, intepaturile parazitilor externi dau reactii alergice care pot duce la aparitia unor boli de piele – netratate, acestea pot deveni cronice.

Bolile cauzate de bacterii

Foarte periculoase, mortale in lipsa unui tratament adecvat si administrat la timp, bolile bacteriene se transmit si la om. Manifestarile sunt variate, dar specifice.

Cele mai frecvente boli cauzate de bacterii sunt: bruceloza (care este o boala transmisibila si pe cale sexuala!), tuberculoza, tetanosul si leptospiroza (care poate fi prevenita prin vaccinare.)

Boli cauzate de virusi

Acestea sunt cele mai cunoscute si periculoase boli canine, pentru care exista vaccinuri specifice administrate inca din primele luni de viata, iar unele necesita revaccinare anuala.

Revaccinarea anuala contra turbarii (rabiei) este obligatorie la noi in tara. Turbarea este singura, dintre bolile canine virale, care se transmite la om.

Boli de nutritie
Bolile de nutritie sunt extrem de frecvente, mai ales in cazul animalelor hranite cu mancare gatita sau cu resturi de la masa stapanului.

Resturile alimentare pot fi indigeste sau foarte periculoase pentru caine – chiar daca noua (si lui!) ne plac alimentele respective. Ceapa, de exemplu, este toxica pentru caine. La fel si ciocolata.

Mancarea gatita special pentru prietenul nostru canin trebuie sa fie foarte bine echilibrata din punct de vedere nutritiv si trebuie sa tinem cont de faptul ca nevoile cainelui sunt altele decat nevoile noastre.

Nu uita! Obiceiurile alimentare ale cainelui sunt responsabilitatea stapanului.

Accidente, urgente

Cele mai frecvente (si mai grave) accidente sunt cele de strada, intoxicatiile cu diverse substante, torsiunile gastrice, avulsiile de glob ocular.

Accidentele se intampla cand nu ne asteptam – este adevarat – dar majoritatea pot fi prevenite prin luarea masurilor de siguranta adecvate.

Daca totusi se intampla asa ceva – fiecare secunda conteaza – trebuie sa ai la indemana telefonul unui medic de incredere si sa stii exact unde sa mergi, indiferent daca este miezul noptii sau sfarsit de saptamana.

Citește articolul Lasă un comentariu