Cum sa pregătim animalele de companie pentru primăvară 

Sfaturi de îngrijire pentru adaptarea la schimbarea vremii

Sezonul rece a trecut, primele semne că primăvara își intră în drepturi au început să apară! Odată cu acestea și dorința noastră, dar și a prietenilor blănoși, de a petrece mai mult timp afară, în natură. Pregătirea animalelor de companie pentru această perioadă este esențială, de aceea, este foarte important să avem în vedere câteva aspecte care vor ne vor face viața mai ușoară tuturor, bipezi si patrupezi. 

Iată câteva sfaturi utile:

1. Curățenia de primăvară

 Tradițională, curățenia de primăvară, este la fel de importantă pentru oameni cât este și pentru animale. Un mediu de viață curat este esențial pentru ca animăluțele să se dezvolte sănătos. Puteți începe prin a curăța paturile/culcușurile în care aceștia își petrec o mare parte din timp, precum și suprafețele si mobilierul. Nu uitați nici de jucării, nici de bolurile de hrănire. Indicat este să folosiți produse de curățenie destinate animalelor de companie, produse ce conțin enzime speciale, ce distrug petele și mirosurile neplăcute și cel mai important, sunt non-toxice pentru patrupezi.

2. Toaletarea si periajul

În această perioadă, o mare parte dintre animale încep “procesul” de năpârlire. Este un fenomen fiziologic, atât în rândul câinilor cât și al pisicilor. Năpârlirea este dependentă de schimbările sezoniere (trecerea de la rece la cald, expunerea la lumina naturală o perioadă mai lungă de timp) precum și de alți factori (alimentație, stres, stare de sănătate). Periajul constant, băile cu produse destinate fiecărui tip de piele/blană și o dieta corespunzătoare pot face ca acest proces sa fie unul rapid, care să nu lase “urme” (pe haine, pe canapea, pe covor etc.). Daca obișnuim animalele încă de mici cu aceste proceduri avem șanse foarte mari ca aceasta să devină o activitate de rutina plăcută, atât pentru noi cât și pentru ei! 

3. Vizita la cabinetul veterinar:  

Această vizită are ca scop verificarea stării de sănătate a blănosului. Medicul veterinar va avea în vedere să reamintească de importanța deparazitării interne și externe, urmând mai apoi găsirea unei metode eficiente de prevenire a bolilor parazitare (boli transmise de insecte precum: căpușe, țânțari, purici). 

Apasă aici pentru a vizualiza opțiuni de deparazitare pentru câinele tău!

Apasă aici pentru a vizualiza opțiuni de deparazitare pentru pisica ta

Atât pentru oameni cât și pentru animale, “alergia sezonieră de primăvară” este o problema cât se poate de reală. Mulți dintre blănoși se confruntă adesea în această perioadă cu unul sau mai multe simptome: prurit, roșeața la nivelul pielii, dificultăți în respirație etc. Pe baza acestor semne și posibil a altor investigații, medicul veterinar va institui un tratament corespunzător pentru animăluțul dumneavoastră! 

Având în vedere că dorința de a ieși în locuri publice crește este recomandat ca blănoșii sa fie vaccinați la zi iar datele din Registrul Câinilor cu Stăpân din Romania să fie actualizate de asemenea, pentru a evita eventualele evenimente nedorite (ex. pierderea animalului de companie). 

Indiferent de sezon, timpul petrecut împreună cu patrupezii noștri este de neprețuit! O viață trăită curat și sănătos este răsplata noastră pentru ei, pentru loialitatea și bucuria cu care ne întâmpina zi de zi!

Citește articolul Lasă un comentariu

5 animale de companie iesite din comun

Animalele de companie fac parte din familia noastra si sunt foarte importante pentru noi, ele ne ofera dragoste neconditionata si ne infrumuseteaza viata. Insa nu toti oamenii prefera acelasi fel de animale de casa.

Cele mai des intalnite animale de companie sunt cainii, pisicile,hamsterii, porcusorii de guineea, iar uneori intalnim pasari sau pesti. Insa, daca nu vreti un animalut obisnuit de care sa aveti grija, puteti alege altele pe care nu oricine le prefera.

Ne-am gandit sa-ti sugeram cateva animale mai neobisnuite, dar de care poti avea grija, daca iti doresti.

    1. Ariciul, un prieten de nadejde

arici

Desi tepii lor te pot speria, aricii sunt animalute foarte prietenoase si care pot fi foarte afectuoase cu cei care le ingrijesc. Este foarte usor si ieftin sa intretii un astfel de animal, de aceea aricii pot parea animalele de companie perfecte. Acestia necesita multa atentie atunci cand sunt pui.

Aricii sunt animale nocturne, asa ca, inainte de a alege un astfel de animalut asigurati-va ca le puteti oferi atentia de care au nevoie. Acestia au nevoie de un spatiu personal, cum ar fi un acvariu sau o cusca mai mare, iar in aceasta sa fie puse o casuta pentru arici sau un ghiveci pentru ca sunt animale jucause. Un mic bazin ii va ajuta sa se mentina curati si sa se distreze.

    1. Tu ai alege un sconcs?

sconcs ca animal de companie

Desi poate parea o alegere ciudata, sconcsul poate fi un animal de companie ideal, daca ii indepartati glandele ce emana mirosul urat. Insa trebuie sa va ganditi bine inainte de a adopta un sconcs, deoarece acestia nu mai pot fi lasati liberi in natura, dupa ce le-au fost eliminate glandele de miros, mecanismul lor de aparare.

Sconcsul este un animal de care poti avea usor grija. Sunt jucausi si foarte inteligenti.

    1. Un animal de casa exotic – iguana

iguana animal exotic

Printre cele mai intalnite specii de reptile, iguanele sunt animalele exotice pe care multi le aleg. Insa, in magazinele de specialitate veti gasi pui de iguana, care sunt micuti, insa acestia pot ajunge la maturitate la 2 metri lungime, cu tot cu coada. Ele au nevoie de multa lumina si de spatiu.

    1. Un iepuras tacut si pufos

iepuras animal de companie

Iepurii sunt animale foarte dragalase, linistite si foarte tacute. Acestia sunt perfecti pentru cei care au case mici.

Aceste animalute pufoase sunt foarte iubitoare si reusesc sa-si recunoasca stapanii. In plus, iepurasii pot fi invatati si sa faca anumite trucuri.

    1. Cameleonul

cameleon

Cameleonii sunt iubiti de multi dintre cei ce prefera animalele de companie exotice, insa nu este recomandat celor care nu au mai avut grija de o reptila pana acum. Insa, este greu de ingrijit o astfel de reptila, iar cei mai multi il aleg datorita abilitatii de a-si schimba culoarea.

Orice animal ati alege, ar fi bine ca inainte sa va documentati foarte bine despre specia lui si despre conditiile de care are nevoie pentru a fi bine ingrijit. PetMart.ro va va ajuta sa aveti toate lucrurile de care aveti nevoie pentru a putea avea usor grija de animalutul pe care il alegi.

Citește articolul Lasă un comentariu

Ce pot invata copiii de la animalele de companie?

Un animalut poate schimba atat viata ta, cat si pe cea a copilului tau intr-un mod placut. Este minunat sa ai un prieten necuvantator, mai ales atunci cand esti mic, iar acesta poate aduce o multime de beneficii in viata unei familii.

Pentru ca este important ca micutii sa traiasca intr-un mediu placut si cald, parintii trebuie sa se asigure ca cei mici vor lua contact si cu animalele, pentru a se dezvolta intr-un mod armonios.

Animalele de companie te pot scapa de stres

Poate cel mai mare avantaj pe care un animal de companie il poate aduce in viata unei familii este ca poate ajuta la scaderea tensiunilor si a stresului. De asemenea, un prieten necuvantator ii poate oferi micutului tau o multime de lectii despre dragostea neconditionata.

animalele de compania pentru copii

Indiferent care ar fi animalul de companie ales, acesta va aduce multa bucurie in casele voastre. Exista anumite cercetari care arata ca micutii ce au avut contact cu animale de companie au o stima de sine mai ridicata. Se crede ca acest lucru este posibil datorita iubirii pe care un animalut o poate oferi stapanului sau, fara a-i cere nimic in schimb, dar si pentru ca un copil il poate considera prietenul lui si se poate juca cu acesta atunci cand nici un alt prieten nu este prin preajma. Si aptitudinile de la scoala se pot imbunatati.

In plus, animalele sunt bune si pentru sanatatea membrilor familiei. Unii experti sunt de parere ca micutii ce cresc alaturi de un prieten necuvantator nu prezinta un risc prea mare de a dezvolta alergii, desi unii pot fii din punct de vedere genetic alergici la un anumit tip de animale.

canar animal de companie

Alte studii au aratat despre copii care au trait cu un caine ca nu s-au imbolnavit asa des, au fost mai rezistenti in primul lor an de viata si au avut mai putine probleme respiratorii si infectii ale urechilor decat cei care au crescut fara un astfel de animal.

De altfel, sa mangai un animal, sa te joci cu el sau sa petreci timp in ce fel iti doresti cu acesta poate diminua nivelul de stres, atat al parintilor, cat si al copiilor.

Ce pot invata copii de la un animal de companie?

Animalutele ii pot ajuta pe cei mici sa invete anumite lucruri si sa preia anumite responsabilitati. Parintii sunt cei care au, in cea mai mare parte, grija de animalul de companie, insa si cel mic va vrea sa participe la cresterea acestuia, urmandu-le exemplul. Vor invata sa fie grijulii si buni, dar si ca animalutul, la fel ca si el, are nevoie de iubirea si de grija celor din jur.

caine animal de companie

Dupa cum ai putut citi, animalutele ne pot ajuta sa avem o viata mai frumoasa, iar pentru copiii nostri pot fi prieteni de nadejde. Inainte de a alege un animal de companie, trebuie insa sa va documentati si sa va ganditi bine care ar fi cel potrivit pentru familia dumneavoastra.

Citește articolul Lasă un comentariu

Ce trebuie sa stiti despre acvariul pentru pesti ?

Este cunoscut faptul ca plasarea unui acvariu intr-o camera va acapara toate privirile. Mai ales, daca acesta contine multi pesti si este dotat cu tot felul de accesorii care sa-l faca si mai atractiv. In plus, acvariu este folosit si in arta Feng Shui conform careia acesta aduce bunastare.  De aceea, alegerea unui acvariu este importanta indiferent daca il instalati acasa sau la birou.

Cum sa alegeti acvariul ?

Alegerea acvariului poate depinde de mai multi factori. Numarul de pesti, dimensiunea, locul unde va fi plasat si bugetul sunt cateva dintre elementele pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand alegeti acvarii.
Dimensiunea acvariului este unul dintre principalii factori. Daca va doriti un acvariu mare, insa va este frica de ingrijirea acestuia, trebuie sa stiti ca acvariile de dimensiuni mai mari sunt mai usor de ingrijit decat cele mici. De obicei, ingrijirea acvariilor implica doua elemente : schimbarea calitatii apei si aparitia depunerilor de alge care, in cadrul unui acvariu mic, trebuie schimbate mult mai des. In plus, un acvariu mare va avea alt efect estetic asupra incaperii, dar va costa si mai mult.

Locul pe care il alegeti pentru instalarea acraviului este foarte important. Inainte de a cumpara acvariul, masurati si calculati, astfel incat acvariul cumparat sa se incadreze perfect. Daca vreti sa achizitionati un acvariu de 40 de L luati in calcul si un suport special pe care trebuie sa stea.

Numarul pestilor este de asemenea important. Cu cat acesta este mai mare, cu atat dimensiune acvariului va creste. Pentru un peste de 2.5 cm este nevoie de 3.5 l de apa… astfel veti putea sa va calculati singuri marimea acvariului.

Inca de la inceput, stabiliti-va un buget caci un acvariu nu inseamna doar un cadru si pereti de sticla. Gama de accesorii pentru acvariu este foarte importanta. Ea ofera termometru, incalzitor, pompa, filtru de apa, furtun de schimbare a apei, lampa de iluminare, accesorii pentru decor, plante… majoritatea dintre aceste elemente fiind indispensabile.

Forma acvariului este si ea esentiala. Acvariul devine un obiect de decor, de aceea forma acestuia trebuie sa se potriveasca cu restul decoratiunilor, dar si cu stilul incaperii.

Daca sunteti pasionat (a) de pesti si vreti sa le creezi un mediu optim in care sa traiasca, documentati-va te cu privire la acest subiect si vizitati un pet shop online unde veti gasi toate produsele si accesoriile de care aveti nevoie.

Citește articolul Lasă un comentariu

Da! Fumatul poate afecta sanatatea animalului dvs.

Nicotina este principalul compus neurotoxic din tutun. Nu multa lume stie ca nicotina este vanduta in principal sub forma de pesticid. Un exemplu de otravire cu nicotina este reprezentat de ameteala si starea de voma de dupa prima tigara fumata. Nicotina este toxica si pentru animalele de companie. Cele mai intalnite surse de intoxicatie cu nicotina sunt tigarile, mucurile de tigara si chiar gumele de mestecat si plasturii cu nicotina.

Unele animale de companie sunt atrase de produse precum tutunul de mestecat care contine arome de miere, sirop sau alte dulciuri. Daca nivelul de toxicitate al nicotinei atinge 10 miligrame pentru fiecare kilogram din greutatea animalului, cainele este in pericol de moarte.

Urmeaza o lista cu cateva produse care contin nicotina si cantitatea de compus neurotoxic din ele:

– O tigara contine intre 15 si 25 de miligrame de nicotina, in functie de firma producatoare;
– Plasturii care inlocuiesc tutunul contin intre 8 si 114 miligrame de nicotina;
– Gumele antifumat contin aproximativ 4 miligrame de nicotina fiecare;
– Un trabuc are pana la 40 de miligrame de nicotina;
– Mucul de tigara poate contine intre 4 si 8 miligrame de nicotina, in functie de lungimea lui si continutul tigarii. Mucurile de tigara contin surprinzator de multa nicotina din cauza faptului ca fumatul concentreaza acest compus in capatul tigarii;
– Tutunul de mestecat contine aproximativ 8 miligrame de nicotina per gram.

Intre doua si patru tigari mancate sunt suficiente pentru ca un caine de 4.5 kilograme sa arate semnele unei intoxicatii. Simptomele unei otraviri cu nicotina depind de cantitatea si de tipul de nicotina inghitita de caine si de greutatea animalului. Multi caini vor vomita dupa ingerare. Cand sunt consumate cantitati insemnate, efectele pot fi letale pentru animal, insa chiar si putina nicotina poate induce simptome.

Fara tratament, intoxicatia cu nicotina poate cauza paralizia muschilor pulmonari si cainele poate muri pentru ca nu poate respira in doar cateva ore de la ingerarea nicotinei. Cele mai intalnite simptome ale intoxicatiei cu nicotina sunt: tremuratul, slabirea, lipsa coordonarii, depresia, hiperactivitatea, letargia (in cazul dozelor mari), ritmul rapid al respiratiei sau respiratie ingreunata, salivarea excesiva, pupilele dilatate, vomitarea, diareea, posibile atacuri de apoplexie si aritmia cardiaca. Diagnosticul de intoxicatie cu tutun este bazat de obicei pe identificarea unor situatii in care patrupedul a fost expus sau a mancat produse ce contin nicotina si arata simptome specifice.

Tratamentul imediat il reprezinta reducerea cantitatii de nicotina din stomacul cainelui si ingrijirea cainelui pana cand restul de nicotina este inactivat de ficat si eliminat din corp. Inducerea vomitarii este recomandata daca animalul tocmai ce a ingerat nicotina. Pentru situatiile mai grave spalaturile gastrice sunt folosite sub sedative, pentru ca multi pacienti sunt agitati. Si noxele din fumul de tigara pot fi o sursa de nicotina. Acestea se depun pe parul animalelor si ajung in corpul patrupedelor, prin lins, atunci cand acestea isi fac toaleta. In aceste situatii baile sunt recomandate.

Timpul critic de dupa ingerare este de patru ore. Daca patrupedul supravietuieste acestui interval, sunt sanse mari sa-si revina. Totusi, in ciuda tratamentului, unii caini care au consumat cantitati importante de nicotina nu vor supravietui. Cea mai buna metoda de a evita intoxicatia cu nicotina este sa eliminati sursa de otravire. Tineti minte ca si scrumierele si produsele din tutun consumate pot avea urme reziduale de nicotina.

Citește articolul Lasă un comentariu