Protejarea animalelor de companie în zilele caniculare

Zilele caniculare de vară au devenit o reală problemă în ultimii ani atât în rândul oamenilor, cât și în rândul animalelor. Odată cu încălzirea globală, nu numai că verile sunt mai lungi, însă sunt și mult mai călduroase și agresive. De aceea, este necesar să găsim soluțiile cele mai bune pentru micii noștri companioni, astfel încât să treacă mai ușor prin această perioadă.

Am încercat să răspundem mai jos la câteva dintre întrebările cele mai uzuale din această perioadă caniculară:

  1. Care este momentul zilei cel mai bun să îmi scot câinele la plimbare?

Ideal dimineața devreme, când soarele încă nu este atât de puternic și seara târziu, după ce apune. În cazul în care este necesar să ieșim în mijlocul zilei, este de preferat să alegem zone umbroase pentru a evita contactul direct cu razele solare și în care asfaltul nu este supraîncălzit (Tip: pentru a putea testa dacă nu este fierbinte, țineți palma lipită de asfalt timp de 7 secunde). Plimbările trebuie să fie limitate la strictul necesar – 10-15 minute.

2. Cum îmi protejez animalul de arsurile ce pot fi provocate de razele soarelui?

Animalele cu blană scurtă și albă sunt cele mai expuse la riscul de a suferi arsuri. Este important să le protejăm în primul rând prin a le plimba în zone ferite de soare și, în același timp, să aplicăm creme/spray-uri cu factor de protecție.

3. Cum îmi mențin animalul hidratat în zilele caniculare?

Hidratarea este extrem de importantă în această perioadă a anului, de aceea acesta trebuie încurajat să consume cât mai multă apă.

  • Asigură-te că are permanent acces la apă proaspătă, la o temperatură favorabilă. Poți opta pentru o fântână specială, care pe lângă faptul că menține apa filtrată și la temperatura dorită, îi va stârni și curiozitatea!
  • Oferă-i cuburi de gheață cu care să se joace.
  • Adaugă-i în apa de băut diferite arome (ex. ulei de somon).

4. Metode de răcire – reglare a temperaturii corporale

Pe lângă aerul rece circulant, pentru a îi oferi tot confortul pe care îl merită, asigură-te că printre accesoriile lui se găsesc o saltea de răcire și jucării speciale, ce se răcesc la congelator și se păstrează reci pe o perioadă mai lungă de timp. Animalele își reglează temperatura corporală începând de jos în sus, de aceea o suprafață rece îi va ajuta mai repede (de la pernuțe către abdomen). Gulerele răcoritoare și vestele răcoritoare sunt de foarte mare ajutor în această perioadă toridă.

Cel mai de temut pe perioada verii este ȘOCUL TERMIC.

Șocul termic se instalează în momentul în care animalul nu își mai poate regla singur temperatura corporală. Termoreglarea se face prin pernuțe, nas și prin “gâfâitul” caracteristic – hiperventilație. În momentul în care temperaturile sunt foarte crescute și umiditatea este ridicată, nu se mai poate face schimbul de oxigen-dioxid de carbon, astfel temperatura corporală poate crește la peste 40 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că riscul producerii insolației crește exponențial. Nu lăsați niciodată animalele nesupravegheate și fără o sursă de răcire în mașină vara! Încă de la 20 de grade afară, mașina se poate încălzi la interior și ajunge la 43 de grade Celsius în 30 de minute!

Este dificil atât pentru oameni, cât și pentru animale să facă față valului de căldură din perioada iulie-august. Nu uitați, ori de câte ori aveți ocazia, să lăsați pe stradă la ușa casei un bol cu apă și pentru cei mai puțin norocoși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.