Top produse esențiale pentru plimbările de primăvara

Fie ca ești la început de drum alături de blănosul tău, fie ca ați petrecut deja mai multe primăveri împreuna, trebuie să ai în vedere faptul că orice ieșire cu acesta este un prilej pentru a îl putea stimula, atât fizic cât și mental. O plimbare în parc, în pădure, o ieșire alături de gașca de patrupezi, o baie în zonele speciale amenajate pentru animale etc. pot fi idei minunate pentru această perioadă! 

Cu cât alegem o zonă mai îndepărtată de casă, cu atât „bagajul” companionului nostru se mărește, lucru care este perfect normal. Indiferent de locul în care alegeți să vă petreceți acest timp de calitate, este foarte important să aveți în vedere faptul că din momentul în care porniți la drum sunteți obligat să purtați asupra voastră carnetul de sănătate și să vă asigurați că blănoșii sunt microcipați – înregistrați in RECS , vaccinați la zi și deparazitați. 

Pentru a face aceste plimbări cat mai practice și distractive, îți oferim o serie de sfaturi și idei de produse nelipsite din activitățile voastre! 

Deux-pieces: Ham/zgarda + lesa

Ham sau zgardă?

Alegerea depinde foarte mult de temperamentul animalului și de controlul pe care îl ai asupra lui. Astfel, hamul este indicat blănoșilor care, în primul rând, au primit indicație de la medicul veterinar (prezintă anumite probleme de sănătate, predispoziție de rasă – rasele brahicefalice) precum și câinilor cu o personalitate relaxată și care nu au tendința de a brusca. Zgarda în schimb, oferă mult mai mult control asupra blănosului, fiind mai ușor de menajat în zonele aglomerate. Acestea, de asemenea, trebuie alese în funcție de fizionomia animalului și stilul de plimbare pe care dorești sa îl adopți.  

Lesa

Exista mai multe tipuri de lese in funcție de nevoile animalului și a proprietarului:

· Lesa standard – confecționată din diferite materiale, vine în mai multe dimensiuni oferind stăpânilor control asupra animalului.

· Lesa retractabilă – oferă libertate blănosului, ideală pentru zonele mai puțin populate dar și pentru câinii care prezinta un temperament docil și prietenos.

· Lesa de dresaj – specială pentru astfel de activități, este versatilă, antiderapantă, lungimea este reglabila și este ușor de manipulat.

· Lesa anti-tracțiune

Jucăriile

Jucăriile pentru caței sunt esențiale pentru stimularea mentală și fizică, dar cel mai important o formă de iubire a noastră față ei! Putem spune chiar că joaca (interactivă) este un limbaj al iubirii.

Distracția poate începe atunci când la mijloc se găsește o minge, un frisbee sau o jucărie din sfoara.

Mingea trebuie aleasa cu grijă, în funcție de dimensiune și material. Trebuie sa ai în vedere ca aceasta să nu fie ușor de ingerat, densitatea să fie una care să îi permită să o prindă cu ușurință, iar materialul să fie unul rezistent, care nu se va deteriora cu ușurință.

Alte tipuri de jocuri sunt cele de tipul „agility” – este drept, implică mult efort și implicare din ambele parți, însă reprezintă o sursă foarte bună de a consuma energia animalului și de a-l stimula.

Daca alegi să mergi cu blănosul în zone cu apă destinate scăldatului, indicat este, mai ales la primele încercări, ca aceștia să poarte așa numitele veste de salvare. Nu uitați sa aruncați si niște jucării plutitoare, astfel vor fi mult mai motivați să practice acest tip de activitate atât de benefică pentru dezvoltarea lor!

 „The happy bag” sau săculețul cu recompense

Plimbările în aer liber pot fi deseori mai greu de ținut sub control având în vedere că aceștia se întâlnesc pe drum cu numeroși stimuli (alte animale, oameni, mașini etc.). Lucrând cu ei, oferindu-le încrederea ca le suntem alături și că nimic nu le poate face rău, învățându-i să fie prietenoși, putem să transformăm activitățile în aer liber într-o activitate plăcută și distractivă. În semn de răsplata și motivație pe parcursul acestor „călătorii”, este recomandat să folosim treat-uri (recompense), astfel ajutându-i să diferențieze ce este bine și ce nu este în regulă. Recompensele este ideal să fie mici, depozitate mereu în același loc, pentru ca în momentul recompensării, în timp, să motiveze animalul să reacționeze doar la vederea locului unde acestea sunt localizate ( ex. o borsetă, un recipient special de brâu).

Nici pisicuțele nu trebuie excluse de la aceste activități în aer liber! Este adevărat că ele tind să se streseze mult mai repede și devin anxioase în momentul în care iau contact cu mai mult factori externi (alte animale, oameni, automobile etc.). Totuși, dacă alegem să le expunem de mici la acești stimuli, le oferim confortul și siguranța că nu există niciun pericol, putând, astfel, să se integreze și să participe la acest tip de activități. O geantă de transport, preferabil din material textil, este comodă atât pentru patruped, cât și pentru proprietar, iar împreună cu un ham adecvat și o lesă ajută pisica să se simtă și să fie în siguranță într-un mediu exterior zonei ei de confort! 

 Într-un final, trebuie să recunoaștem, plimbările cu animalul de companie, indiferent de anotimp, sunt un prilej minunat să ne încărcăm cu energie pozitivă, să întărim legătura specială pe care o avem și să ne bucurăm de timpul petrecut împreună!

Citește articolul Lasă un comentariu

Prevenirea bolilor de sezon la câini si pisici

Bolile sezoniere sunt afecțiuni medicale care apar frecvent în anumite perioade ale anului, fiind influențate de modificările de temperatură, perioada de reproducție, variațiile în hrănire și comportament, precum și mulți alți factori. Deși multe dintre aceste schimbări sunt independente de noi, ceea ce putem controla este ca tranziția să fie una ușoară și organică pentru prietenii noștri blănoși.

Vizitele regulate la medicul veterinar, vaccinarea, deparazitarea internă și externă conform recomandărilor, dietele specifice în funcție de nevoile patrupedului, sunt câteva din „datoriile” de bază ale stăpânilor pentru a spori calitatea vieții blănoșilor.

Deparazitarea animalelor de companie

Exista doua tipuri de deparazitări: internă și externă

Deparazitarea internă 

Previne și tratează infestațiile cu viermi, intestinali și cardiaci. Aceștia se pot transmite prin diferite moduri precum: transmiterea de la mama la pui, ingestia ouălor sau a larvelor, consumul gazdelor intermediare, contact direct cu animale infestate. Deparazitarea internă se poate administra atât în scop preventiv cât și ca tratament în cazul în care medicul veterinar, în urma investigațiilor, a constatat prezenta paraziților. 

Deparazitarea se administrează în funcție de specia animalului, astfel exista deparazitări interne pentru câini și deparazitări interne pentru pisici. In următorul tabel sunt prezentați cei mai întâlniți paraziți, substanțele active care acționează asupra acestora, precum și câteva exemple de produse ce sa găsesc în cabinete, farmacii și site-urile de specialitate. 

Deparazitarea internă este o procedură ce se realizează pe tot parcursul anului. Intervalul de timp este influențat de diferiți factori precum: locul în care animalul se dezvoltă, anotimp, riscul de expunere la paraziți etc. Menținerea unui mediu igienic și evitarea contactului cu animale infestate sunt de asemenea elemente importante în creșterea animalelor de companie.

Deparazitarea externă

La fel ca deparazitarea internă, deparazitarea externă actioneaza ca prevenție în primul rând, dar și ca tratament. Principalii paraziți externi sunt: puricii, căpușele, păduchii, țânțarii, râia. Este foarte important să alegem deparazitarea potrivită pentru blănoșii nostri și să ținem cont de nevoile acestora. Există diferite forme de prezentare precum pipete spot-on, comprimate masticabile, zgărzi și spray-uri. Substantele active diferă de la o specie la alta, iar administrate necorespunzător, pot avea efecte secundare neplăcute.

Deparazitarea externă se efectuează pe tot parcusul anului, fară excepții.

Pipetele spot on – se aplică cutanat, începând cu zona dorsală a gâtului, între omoplați, pentru câinii de talie mică, urmată de aplicarea în puncte separate pe suprafața spatelui, pentru câinii de talie mare. Acestea acționează prin eliminarea și prevenirea infestațiilor, având și rol repelent. 

Comprimatele masticabile – sunt ușor de administrat. Prezintă activitate de eliminare imediată, în cazul infestatiilor existente, având de asemenea și rol de prevenție. Spre deosebire de pipetele spot-on, nu necesită timp de așteptare pâna când animalul poate intra în contact cu apa (îmbaieri).

Zgarda – are rol repelent (de respingere a paraziților). Este recomandat să se folosească concomitent cu o alta formă de deparazitare (pipeta spot-on/comprimat masticabil). Este o protecție în plus, dar niciodată unică. 

Spray-urile – la fel ca zgarda, au efect repelent. Pot fi folosite ca o protectie suplimentară în cazul în care decideți să vă plimbați patrupezii în zone în care infestațiile parazitare sunt mai mari (malul lacurilor, câmp, pădure etc.). 

Vaccinarea animalelor de companie

Vaccinarea începe încă din primele luni de viață, cuprinzând o serie de vaccinări (3-4) repetate la un interval de 14 zile, în cazul puilor de câine și un interval de 21-28 zile, în cazul puilor de pisică. 

Pentru protecția sănătății animalelor de companie și a celor din jur, este recomandat ca vaccinul să se repete anual de la data ultimei administrări. În România, vaccinul împotriva rabiei este obligatoriu prin lege.

vaccinari

În concluzie, deoarece bolile virale și cele parazitare reprezintă o problema reală, deseori fatală pentru patrupezii noștri, vaccinarea și deparazitarea sunt singurele metode de combatere preventivă a acestor afecțiuni. Este de datoria noastră de a efectua vizite regulate la cabinetul veterinar și de a realiza aceste proceduri!

Citește articolul Lasă un comentariu

Cum sa pregătim animalele de companie pentru primăvară 

Sfaturi de îngrijire pentru adaptarea la schimbarea vremii

Sezonul rece a trecut, primele semne că primăvara își intră în drepturi au început să apară! Odată cu acestea și dorința noastră, dar și a prietenilor blănoși, de a petrece mai mult timp afară, în natură. Pregătirea animalelor de companie pentru această perioadă este esențială, de aceea, este foarte important să avem în vedere câteva aspecte care vor ne vor face viața mai ușoară tuturor, bipezi si patrupezi. 

Iată câteva sfaturi utile:

1. Curățenia de primăvară

 Tradițională, curățenia de primăvară, este la fel de importantă pentru oameni cât este și pentru animale. Un mediu de viață curat este esențial pentru ca animăluțele să se dezvolte sănătos. Puteți începe prin a curăța paturile/culcușurile în care aceștia își petrec o mare parte din timp, precum și suprafețele si mobilierul. Nu uitați nici de jucării, nici de bolurile de hrănire. Indicat este să folosiți produse de curățenie destinate animalelor de companie, produse ce conțin enzime speciale, ce distrug petele și mirosurile neplăcute și cel mai important, sunt non-toxice pentru patrupezi.

2. Toaletarea si periajul

În această perioadă, o mare parte dintre animale încep “procesul” de năpârlire. Este un fenomen fiziologic, atât în rândul câinilor cât și al pisicilor. Năpârlirea este dependentă de schimbările sezoniere (trecerea de la rece la cald, expunerea la lumina naturală o perioadă mai lungă de timp) precum și de alți factori (alimentație, stres, stare de sănătate). Periajul constant, băile cu produse destinate fiecărui tip de piele/blană și o dieta corespunzătoare pot face ca acest proces sa fie unul rapid, care să nu lase “urme” (pe haine, pe canapea, pe covor etc.). Daca obișnuim animalele încă de mici cu aceste proceduri avem șanse foarte mari ca aceasta să devină o activitate de rutina plăcută, atât pentru noi cât și pentru ei! 

3. Vizita la cabinetul veterinar:  

Această vizită are ca scop verificarea stării de sănătate a blănosului. Medicul veterinar va avea în vedere să reamintească de importanța deparazitării interne și externe, urmând mai apoi găsirea unei metode eficiente de prevenire a bolilor parazitare (boli transmise de insecte precum: căpușe, țânțari, purici). 

Apasă aici pentru a vizualiza opțiuni de deparazitare pentru câinele tău!

Apasă aici pentru a vizualiza opțiuni de deparazitare pentru pisica ta

Atât pentru oameni cât și pentru animale, “alergia sezonieră de primăvară” este o problema cât se poate de reală. Mulți dintre blănoși se confruntă adesea în această perioadă cu unul sau mai multe simptome: prurit, roșeața la nivelul pielii, dificultăți în respirație etc. Pe baza acestor semne și posibil a altor investigații, medicul veterinar va institui un tratament corespunzător pentru animăluțul dumneavoastră! 

Având în vedere că dorința de a ieși în locuri publice crește este recomandat ca blănoșii sa fie vaccinați la zi iar datele din Registrul Câinilor cu Stăpân din Romania să fie actualizate de asemenea, pentru a evita eventualele evenimente nedorite (ex. pierderea animalului de companie). 

Indiferent de sezon, timpul petrecut împreună cu patrupezii noștri este de neprețuit! O viață trăită curat și sănătos este răsplata noastră pentru ei, pentru loialitatea și bucuria cu care ne întâmpina zi de zi!

Citește articolul Lasă un comentariu

Lucruri pe care nu le stiai despre caini

Cainii, cele mai iubite animale de companie, sunt nu doar prietenii omului, ci si foarte asemanatori cu omul din mai multe puncte de vedere. Mai jos cateva lucruri pe care, cu siguranta, nu le stiai despre caini.

 

Cainii pot face bolile omului – aproximativ 6 milioane de caini sunt diagnostica.i cu cancer, in fiecare an, si cu alte boli umane. Partea buna este ca, daca se gasesc medicamente pentru oameni, pot fi salvati si cainii.

 

Cainii au inteligenta unui copil de doi ani – cei mai inteligenti sunt cainii din rasa border collie care sunt capabili sa inteleaga pana la 200 de cuvinte. Pudelii, ciobanestii germani, golden retrieverii si dobermanii sunt si ei extrem de destepti, precum si labradorul.

 

Cainii sunt invidiosi si isi dau seama cand sunt tratati cu inferioritate fata de alti caini. Un studiu din 2008 a descoperit ca patrupedele devin nervoase atunci cand vad ca alti caini sunt recompensati pentru o fapta buna si ei, nu.

 

Cainii calmi traiesc mai mult – la fel ca si in cazul oamenilor, si cainii mai calmi au o viata mai lunga. Cercetatorii au descoperit ca animalele agresive, indraznete traiesc mai intens si mor mai repede.

 

Cainii au rasele cele mai diverse – cainii au o diversitate uimitoare a raselor: blanosi, cu talie mica, medie si mare.

 

Daca ai un caine pe care vrei sa il rasfeti, pet shop–ul nostru online iti pune la dispozitie produse de calitate de la mancare pentru caini la accesorii, produse de igiena si medicamente. Viziteaza fiecare sectiune in parte a magazinului nostru pentru a alege produsele de care ai nevoie.

Citește articolul Lasă un comentariu

Caldura, un factor periculos pentru caini

Temperaturile ridicate si expunerea prelungita in razele toride ale soarelui pot afecta starea de sanatate a cainelui dumneavoastra. Deshidratarea si supraincalzirea sunt unele dintre cele mai des intalnite probleme. Din aceste motive, in zilele de vara, trebuie sa asigurati cainelui o hidratare continua si sa evitati plimbarea in perioada pranzului cand razele de soare sunt foarte puternice.

Cum sa menajati cainele in zilele toride ?

In general, vara este un anotimp preferat atat de oameni, cat si de caini. Insa, la fel ca si oamenii, si cainii pot suferi de caldura. Temperatura corpului este foarte greu de reglat la caini deoarece acestia nu transpira, iar singura modalitate de a-si regla temperatura este respiratia accelerata. Din aceste considerente, problemele cauzate de caldura pot fi fatale pentru caini daca nu aveti in vedere cateva masuri de precautie.

Sfaturi si indicatii prin care cainele dumneavoastra nu este afectat de caldura excesiva a verii :

–    Daca va place ca patrupedul dumneavoastra sa va insoteasca in masina pe timpul verii, nu uitati cainele in interiorul acesteia. Masina oprita in soare se incalzeste foarte tare, astfel incat cainele, inchis chiar si pentru cateva minute, are mult de suferit. De asemenea, cand plecati la drum, chiar si pe distanta mica, luati o sticla de apa cu dumneavoastra pentru a-i asigura hidratarea de care are atata nevoie.

–    In masina puteti merge cu aerul conditionat pornit, insa nu lasati cainele sa stea in dreptul acestuia. Ca si omului, nu-i va face bine.

–    Daca mergeti la mare, cu siguranta ii va placea sa se balaceasca in mare. Aveti grija sa nu inghita foarte multa apa sarata. Nu este indicat.

–    Cainii proaspat tunsi sau cei cu parul foarte scurt se pot arde de la soarele puternic. De asemenea, nasul, varful urechilor si burtica pot fi afectate la orice exemplar.

–    Daca aveti o gradina, montati o instalatie de stropit. Cu siguranta, veti vedea cainele zburdand prin jetul de apa. Va fi o sursa de distractie, dar si de racorire.

–    Daca trebuie sa iesiti din casa la ore nepotrivite, cand razele soarelui sunt foarte puternice, alegeti zone mai umbroase si zone cu iarba. Daca dumneavoastra nu simtiti, labutele cainelui vor simti cu siguranta caldura asfaltului.

–    Daca plecati in concediu intr-o localitate necunoscuta, interesati-va de adresa unui medic veterinar.

–    Daca vedeti ca prietenul patruped se simte rau de la caldura, duceti-l intr-un loc umbros si aplicati-i comprese cu apa rece (nu gheata) pe gat. In cazul in care nu-si revine transportati-l la un medic veterinar.

Pe langa respectarea acestor sfaturi este necesar sa acordati o atentie deosebita si produselor de igiena pentru caine pe care le folositi vara. Dusurile pot fi si ele o modalitate de hidratare, insa nu trebuie abuzat. De asemenea, alegeti mancare pentru caini usoara si hidratanta.

Citește articolul Lasă un comentariu

Aprecierea varstei cainelui pe baza dentitiei

See full size image     In momentul in care ne hotaram sa adoptam un caine trebuie sa cunoastem cat mai multe date despre el astfel incat sa reusim sa-i anticipam necesitatile alimentare si medicale. Varsta unui caine nu poate fi apreciata cu exactitate atunci cand nu exista date exacte despre trecutul cainelui insa aceasta poate fi apreciata pe baza dentitiei, ochilor sau blanii.

Astfel, in cazul dintilor de lapte, caninii apar la 15 zile de la nastere. Dupa aceea apar incisivii laterali, intre 15 si 20 de  zile de la nastere. Mijlocasii apar la sfarsitul primei luni de viata iar clestii si molarii apar dupa 25 de zile de la nastere.
In consecinta, dupa o luna de viata, cainii au aproape toti dintii. Dintii de lapte incep sa cada dupa patru luni de viata, in ordinea inversa a aparitiei si pana la opt luni deja catelul are dentitia unui adult.

In primul an de viata incisivii sunt netociti si albi iar, incepand cu luna a 15-a, clestii inferiori incep sa se toceasca. Primii dinti care se tocesc complet sunt clestii inferiori, dupa numai doi ani. La trei ani milocasii inferiori se tocesc iar la cinci ani urmeaza clestii superiori. Deja la opt ani toti incisivii sunt complet tociti. Varsta exacta a cainilor mai mari de cinci ani, folosind dentitia ca pe un criteriu, este dificila iar acelasi lucru este valabil si in cazul animalelor care s-au hranit in mod excesiv cu oase.

Cainii incep sa vada dupa 15 zile de la nastere, atunci cand ploapele se deschid pentru prima data. La varste inaintate privirea devine tulbure, cataracta senila provoaca opacitatea cristalinului. Tot in aceeasi perioada de batranete (8-10 ani) fire de par albe apar pe bot si in jurul ochilor.

Conform autorului cartii „Cainii, pisicile si noi”, Virgil Popa, un catel de trei luni are dezvoltarea corespunzatoare unui copil de trei ani iar la sase luni catelul se poate compara, din punct de vedere al ratei de dezvoltare cu un copil de zece ani. Rasele de mari dimensiuni se maturizeaza mai incet dar traiesc cu 25% mai putini ani decat cainii mici. Un Saint Bernard care are doi ani este mai tanar din punct de vedere al maturitatii decat un caniche de aceeasi varsta, insa dupa inca patru ani situatia se inverseaza.

Articol oferit de PetMart.ro

Citește articolul Lasă un comentariu

Curiozitati din lumea cainilor

 • Ideea conform careia cainii sunt daltonisti este falsa. Cainii pot de fapt vedea in culori, doar ca nu atat de vii pe cat oamenii.
 • Cainii AU o vedere nocturna mai buna decat oamenii datorita unei substante care reflecta lumina din spatele retinei.
 • Un ciobanesc german si-a ghidat stapanul orb pe tot traseul Appalachian, care masoara nu mai putin de 3500 de kilometri.
 • O catea si un caine mascul, impreuna cu urmasii lor, pot produce peste 66 de mii de caini in 6 ani.
 • Singurele glande de transpiratie ale cainilor sunt intre ghearele de la labe.
 • Ca si bebelusii, cainii din rasa Chihuahua se nasc cu un punct sensibil in varful craniului care se inchide cu varsta
 • Rasa Lundehune are 6 degete la picioare si isi poate inchide urechile
 • Cainele lui Teddy Roosevelt’s dog, Pete, a rupt pantalonii unui ambasador al Frantei la Casa Alba
 • Presedintele Statelor Unite a avut doi catei beagle numiti Him si Her (El si Ea)
 • Franklin Roosevelt a cheltuit 15.000 de dolari pentru o nava de razboi pentru a-si recupera cainele Scottie din insulele Aleutiane
 • Pe vremea romanilor, cainii din rasa mastiff purtau armura usoara si erau trimisi in spatele calaretilor
 • In timpul celui de-al doilea razboi mondial, rusii antrenau caini pentru misiuni sinucigase in care carau in spate mine explozibile pe care apoi le detonau
 • Gura unui caine exercita o presiune de 25-35kg / cm2
 • Unii caini pot exercita o presiune chiar de 80kg / cm2.
 • Un caine de un an este matur psihic precum un om de 15 ani
 • Statele Unite au cea mai mare populatie de caini
 • Frante ocupa locul doi in privinta populatiei de caini
 • In medie, un caine de la oras traieste cu 3 ani mai mult decat cei de la tara
 • 87% dintre cei care detin un caine spun ca aceasta sta la picioarele sale atunci cand se uita la televizor
 • Cainii pot fi antrenati pentru a depista crizele de epilepsie
 • 15 persoane mor in fiecare an in Statele Unite din cauza muscaturilor de caine
 • Doar in anul 2002, in Statele Unite, au murit mai multi oameni din cauza muscaturilor de caine decat au murit din cauza rechinilor in ultimii o suta de ani
 • Cainii din rasa Newfoundlands sunt inotatori excelenti
 • Cainii din rasa Basset Hounds nu pot inota
 • Rasa Greyhounds este cea mai rapida, atingand viteze de pana la 72km/ora
 • Biblia face referire la caini de 14 ori
 • 3 caini au supravietuit Titanicului: un newfoundland, un pomeranian si un pechinez
 • Cainii din rasa Labrador Retriever sunt rasa preferata in S.U.A, Canada si Marea Britanie.
 • Obezitatea este cea mai comuna problema de sanatate printre caini
 • Un numar de aproximativ 1.000.000 de caini din Statele Unite au fost denumite drept beneficiari primari ai testamentelor stapanilor
 • Un studiu arata ca 33% dintre stapanii de caini admit ca vorbesc cu animalelor lor la telefon sau le lasa mesaje pe robotul telefonic
 • Amprenta nasului unui caine este unica, precum amprenta degetului la om, si ajuta la identificarea acestora
 • 70% dintre posesorii de animale noteaza numele cainilor lor pe carti postale sau vederi
 • 58% includ si cainele in portretul de familie
 • In lume exista doar 350 de caini din rasa Cisky Terrier – probabil cea mai rara rasa
 • Expresia „ploua cu caini si pisici” dateaza din secolul al 17, cand in Anglia se crede ca multi caini si multe pisici au fost aduse in timpul unor ploi si furtuni aspre
 • Cainii nu percep notiunea de timp
 • Cainii sunt animale de companie de peste 12 mii de ani
 • Cea mai mare rasa de caini este Wolfhound Irlandez
 • Cea mai mica rasa de caini este Chihuahua
 • Cainii din rasa St. Bernard sunt cei mai masivi
 • Doar cainii si oamenii au prostata
 • Cainii nu au apendice
 • Cainii provin dintre specie numita Tomarctus – o creatura care a trait acum mai bine 15 milioane de ani
 • Cea mai veche rasa cunoscuta este Saluki – provine din Egipt
 • In 1957, Laika a fost primul animal in spatiu
 • Terrierul Charlie, apartinand lui J.F. Kennedy, a avut impreuna cu Laika 4 catelusi
 • Un caine african cunoscut sub denumirea de basenji este singurul caine din lume care nu poate latra
 • Cainii din rasa dachshunds au fost initial antrenati pentru a se lupta cu bursucii
 • Cei mai inteligenti caini sunt (1) border collie, (2) poodle, si (3) golden retriever
 • Cel mai „prostut” caine se crede a fi Afghan hound
 • Mirosul unui caine este de 100.000 de ori mai puternic decat cel al unui om
 • Vederea cainilor este mai slaba decat cea a oamenilor
 • Cainii judeca obiectele mai intai dupa miscarea lor, apoi dupa stralucire si abia dupa forma
 • Ciocolata contine o substanta numita theobromina (similara cu cofeina) care poate omori cainii sau ii poate imbolnavi foarte grav
 • George Washington a avut 6 caini – toti din rasa foxhound – unul dintre ei se numea Sweetlips (Buze-Dulci)
 • Anatomia cainilor este identica tuturor – 321 de oase si 42 de dinti permanenti
 • Rasele mai mici se maturizeaza mai repede decat cainii de talie mare
 • Femelele sunt pregatite de imperechere („in calduri”) doar de doua ori pe an pentru o perioada de mai putin de 20 de zile
 • Puii abia nascutii dorm mai mult de 90% din zi in primele saptamani de viata
 • Rin Tin Tin a fost primul star canin de la Hollywood… si si-a semnat toate contractele – in numar de 22 – cu amprenta labutei
 • Cainele Toto din „Vrajitorul din Oz” a fost interpretat de un femela Terry din rasa Cairn Terrier
 • Pana in anii 1800 cainii din rasa Collie erau cunoscuti drept ciobanesti scotieni
 • Cainii au de doua ori mai multi muschi pentru miscarea urechilor decat oamenii
 • Cu cat nasul unui caine este mai lung cu atat „sistemul intern de racire” este mai eficient
 • O femeie in varsta a fost salvata de catre cei 12 caini ai sai din rasa Yorkshire Terrier care s-au luptat cu un Akita de 36 de kilograme, si au scapat doar cu 9 muscaturi
 • Cainii special antrenati „Rocky” si „Barco” au fost atat de buni in patrularea la granita dintre Statele Unite si Mexic inca un mare traficant mexican de droguri a pus o recompensa de 300.000 de dolari pe capetele lor.
 • Cainii sunt descendenti directi ai lupilor
 • Cainii si lupii se pot imperechea iar catelusii rezultati vor fi sanatosi si fertili
 • Femelel de lup parcurg distante foarte mari pentru a gasi hrana pentru puii infometati
 • Cerberus a fost un caine cu trei capete care pazea lumea de jos in mitologia Greaca
 • Perioada de gestatie la femele este de 60 de zile
 • Simtul auzului este de 10 ori mai dezvoltat la caini decat la om
 • Cele mai vechi fosile de caine dateaza din anul 10.000 i.Hr.
 • Cainii din rasa Bloodhound au abilitatea de a recunoaste un numar mare de mirosuri simultan
 • Puii de dalmatian sunt complet albi la nastere.
 • Locuitorii din China Antica purtau pechinezii in maneca robelor
 • Cainii din rasa Boxer poarta acest nume din cauza modului in care se joaca cu labele din fata
 • Toate rasele de caini sunt cunoscute pentru atacurile acestora asupra celorlalte animale din curte
 • Inima unui caine bate de 120 de ori pe minute, adica cu 50% mai mult decat numarul batailor unui om (80 pe minut)
 • Cel mai batran caine care a trait vreodata a fost un Queensland „Heeler” pe nume Bluey – a trait 29 de ani si 5 luni
 • Cainii au fost domesticiti prima data de oamenii pesterilor
 • Cainii traiesc in medie 15 ani
 • Foarte multe probleme ale picioarele cainilor sunt cauzate de ghiarele acestora
 • Peste 5.000.000 de catelusi se nasc in Statele Unite in fiecare an
 • In Statele Unite, o familie din 3 detine un caine
 • Cainii devin ascultatori in preajma oricarei fiinte superioare – fie caine sau om.
 • Cainii care nu iau contact cu oamenii in primele 3 luni de viata nu vor fi animale bune de companie.
 • Cainele Chihuahua poarta acest nume datorita statului din Mexic unde a fost descoperit
Citește articolul Lasă un comentariu

Boli si afectiuni ale cainilor

Bolile prietenilor nostri canini sunt, din nefericire, destul de multe.

Vestea buna este ca sunt cunoscute si majoritatea pot fi depistate la timp si tratate. Totul depinde de tine – trebuie sa iti cunosti prietenul si sa iti dai seama imediat cand ceva este in neregula.

Pentru a te ajuta, iti oferim in continuare o vedere de ansamblu a celor mai des intalnite probleme de sanatate ale prietenilor nostri; acestea pot fi parazitologice, bacteriene, virale, nutritionale sau… urgente.

Bolile cauzate de paraziti

Fie ca animalutul are paraziti interni sau externi, manifestarile sunt foarte neplacute atat pentru stapan cat si pentru caine iar daca masurile necesare nu sunt luate in timp util pot duce la complicatii serioase, greu de tratat. Astfel, va recomandam sa apelati la medic de la primele simptome!

Un caine care are paraziti externi (purici, capuse) este in general infestat si de paraziti interni (tenii, limbrici, giardia), deoarece primii sunt purtatorii larvelor celor din urma, pe care le introduc in circuitul sanguin al cainelui prin intepaturi.

Pe langa acest fapt, intepaturile parazitilor externi dau reactii alergice care pot duce la aparitia unor boli de piele – netratate, acestea pot deveni cronice.

Bolile cauzate de bacterii

Foarte periculoase, mortale in lipsa unui tratament adecvat si administrat la timp, bolile bacteriene se transmit si la om. Manifestarile sunt variate, dar specifice.

Cele mai frecvente boli cauzate de bacterii sunt: bruceloza (care este o boala transmisibila si pe cale sexuala!), tuberculoza, tetanosul si leptospiroza (care poate fi prevenita prin vaccinare.)

Boli cauzate de virusi

Acestea sunt cele mai cunoscute si periculoase boli canine, pentru care exista vaccinuri specifice administrate inca din primele luni de viata, iar unele necesita revaccinare anuala.

Revaccinarea anuala contra turbarii (rabiei) este obligatorie la noi in tara. Turbarea este singura, dintre bolile canine virale, care se transmite la om.

Boli de nutritie
Bolile de nutritie sunt extrem de frecvente, mai ales in cazul animalelor hranite cu mancare gatita sau cu resturi de la masa stapanului.

Resturile alimentare pot fi indigeste sau foarte periculoase pentru caine – chiar daca noua (si lui!) ne plac alimentele respective. Ceapa, de exemplu, este toxica pentru caine. La fel si ciocolata.

Mancarea gatita special pentru prietenul nostru canin trebuie sa fie foarte bine echilibrata din punct de vedere nutritiv si trebuie sa tinem cont de faptul ca nevoile cainelui sunt altele decat nevoile noastre.

Nu uita! Obiceiurile alimentare ale cainelui sunt responsabilitatea stapanului.

Accidente, urgente

Cele mai frecvente (si mai grave) accidente sunt cele de strada, intoxicatiile cu diverse substante, torsiunile gastrice, avulsiile de glob ocular.

Accidentele se intampla cand nu ne asteptam – este adevarat – dar majoritatea pot fi prevenite prin luarea masurilor de siguranta adecvate.

Daca totusi se intampla asa ceva – fiecare secunda conteaza – trebuie sa ai la indemana telefonul unui medic de incredere si sa stii exact unde sa mergi, indiferent daca este miezul noptii sau sfarsit de saptamana.

Citește articolul Lasă un comentariu