Cum sa iți menții animalul de companie activ și sănătos
Se întâmplă deseori să ne privim blănoșii în timp ce stau cuminți lângă noi și sa ne întrebăm daca facem ce trebuie pentru ei, daca oare nu își doresc mai mult decât iubire, mâncare și plimbări. La fel ca oamenii, animăluțele, au nevoie de doza lor de serotonină ca să poată duce o viată sănătoasă și fericită!
Pe lângă cele trei menționate mai sus, rutina animalelor de companie trebuie sa cuprindă activități fizice precum și activități de stimulare mentală, adaptate pentru fiecare blănos în parte. Acestea împreuna nu numai că vor ajuta la formarea comportamentului patrupezilor și menținerea sănătății acestora, dar vor împiedica și dezvoltarea unui comportament distructiv datorat deseori excesului de energie neconsumat!
Lucruri de care trebuie sa ținem cont când alegem tipurile de activități pentru animalele de companie:
- Rasa – multe rase de câini “s-au născut” să practice anumite activități specifice (ex. Beagle și Labrador Retriver – sunt cunoscuți pentru abilitatea lor de a identifica prin simțul mirosului materialele explozibile, droguri, mâncare etc.)
- Vârsta – cu siguranță puii și tineretul au nevoie de mai mult timp dedicat activităților fizice și mentale comparativ cu seniorii.
- Starea de sănătate – înainte de a începe orice activitate cu aceștia, fiți siguri că nu le va dauna sănătății ( ex. Câinii din rasa Corgi, Basset Hound, Dachshunds prin structura lor trebuie să evite urcatul/coborâtul scărilor precum și săriturile).
- Personalitatea – Proprietarii își cunosc cel mai bine patrupezii, de aceea în alegerea unei rutine vor ști cel mai bine ce le va stârni interesul acestora.
Cunoscând aceste detalii și informații despre animalul tău de companie, noi iți venim în ajutor cu câteva idei de activități care promitem să fie benefice atât pentru bipezi cât și pentru patrupezi!
Activități fizice
1. Plimbările/alergatul în zonele în care animalul descoperă mirosuri și lucruri noi.
2. Jocurile de aport – pe lângă crearea unei legături strânse între proprietar și animal, aportul scoate la iveala și spiritul lor de prădători. Nu ai nevoie decât de jucăria lui preferata și poate un aruncător de mingi!
3. Jocuri de agilitate – acest tip de activitate este excelent atât pentru exercițiile fizice cât și pentru stimularea capacității de concentrare și coordonare. Iată câteva exemple:
- Înotul – Fie in spatiile sau locurile destinate animalelor, fie într-o piscina special achiziționata pentru aceștia, înotul nu numai ca este distractiv dar este și o excelentă metodă de “terapie” pentru menținerea sistemului locomotor. Dacă nu ești sigur de abilitățile de înotător a patrupedului tău poți oricând să optezi pentru ca acesta să poarte o vestă de salvare de care poți atașa o lesă pentru mai mult control.
Exerciții pentru stimularea mentală a blănoșilor
- Jucăriile cu “dispenser de hrană” – manipulate corect, acestea eliberează recompensele favorite ale patrupedului, crescând continuu nivelul de curiozitate și “dexteritate” a acestuia! Vezi Snack Ball Ballysau Dozator Recompense
- Puzzle-uri interactive – precum jucăriile tip “find the treat”, sniffer carpet, activity memory trainer – dezvoltă atât capacitatea de explorator în căutarea recompenselor cât și capacitatea de memorare.
3. Hrănitoare interactive și lick pad-urile – transformă ora mesei într-o joaca interesanta!
4. Dresajul – contribuie la dezvoltarea lor intelectuală, conturează un comportament adecvat și întărește relația proprietar-animal.
Deși sunt mai pretențioase și greu de dresat, nu am uitat nici de prețioasele pisicuțe. Iată câteva idei de activități atât fizice cat și de stimulare mentala pentru ele!
- Jocurile interactive – fiind un prădător la origini, pisica va fi mereu curioasă de “tot ce mișca”. De aceea, o undita (cu pene, jucării, clopoței etc), un laser sau o jucărie automata ce se mișca și emite sunete specifice ii vor capta toata atenția.
- Jucăriile tip circuit – testează capacitatea de concentrare a felinelor precum și instinctul lor de vânator.
- Jucării tip “find the treat” speciale pentru pișicuțe
- Sisalurile – pe lângă faptul ca sunt recomandate pentru a evita eventualele “accidente” (canapea, perdele, scaune etc.), reprezintă de asemenea un loc în care pisicile își pot consuma energia (cățărat, salturi) și chiar și un spațiu personal când simt nevoia sa fie singure!
Știm că faptul că suntem alături de ei este cea mai mare recompensă, însă un treat delicios va face mereu diferența! Nu uita in coșul de cumpărături sa adaugi și recompensa lui favorită. Vezi aici treat-uri pentru cățeluși sau aici treat-uri pentru pisicuțe.