Cum să iți pregătești animalul de companie pentru rutina de toamnă

Septembrie, Octombrie, Noiembrie – lunile mult așteptate de animale. Gradele din termometru devin  tot mai acceptabile pentru plimbările lungi, iar mormanele de frunze căzute și noroiul, locurile de joacă preferate! Așa cum era de așteptat, fiecare anotimp vine și cu pericole pentru companionii noștri blănoși, iar pentru ca orice eveniment neplăcut să fie prevenit, adaptarea rutinei la lunile de toamnă este esențială!

Pentru a avea o tranziție ușoară și pentru a te putea bucura împreună cu animăluțele de companie de acest anotimp, vrem să îți oferim câteva sfaturi importante și utile pe care să le ai în vedere în această perioadă a anului.

1.Vizita la medicul veterinar pentru:

  • Consult general
  • Vaccinare anuală (dacă este cazul)
  • Deparazitare (externă și internă) – scăderea temperaturii și creșterea umidității duc la înmulțirea temutelor căpușe. Căpușele transmit Babesioza, boală ce poate fi fatală pentru câini. Deparazitarea externă trebuie administrată periodic la toate animalele de companie ce au contact cu mediul exterior. Poți opta pentru pipete (Vectra, Advantix, Frontline, Fyprest etc.), iar pentru protecție suplimentară și efect repelent îți recomandăm și aplicarea unei zgărzi antiparazitare (Foresto, Sabunol, Bolfo etc.).


2.“Năpârlirea de toamnă”
Pregătirea pentru iarnă vine în mod natural la animale. Lunile de toamnă sunt cele mai favorabile pentru acest schimb, astfel, blana ușoară, de vară, este înlocuită cu blana mai groasă, ce va oferi protecție până la primăvară. Aceasta poate fi înlăturată cu ușurință prin periaj (perii speciale pentru perioada de năpârlire) și bai cu șampoane ce favorizează căderea rapida a blănii “ușoare”.

3. Adaptarea la temperaturi scăzute

Deși marea majoritate a animalelor au capacitatea de a-și regla temperatura corporală în funcție de factorii externi, există și animale cărora le este mai greu să se adapteze ( animalele crescute preponderent în casa, animalele cu blana scurtă, juniorii, seniorii). Ce putem face noi ca proprietari de animale este să le oferim confortul prin suplimentarea surselor de căldură, astfel:

4. Mai bine previi decât să combați:

a. Din cauza sezonului ploios, umezeala din sol poate scoate la suprafață foarte multe “probleme”: bacterii, fungi, toxine etc. ce pot afecta animalele. Având în vedere ca este greu să eviți astfel de zone, îți recomandăm ca după fiecare plimbare „noroioasă” să cureți foarte bine membrele și blana animalului folosind șampoane speciale ce conțin soluții dezinfectante (ex. Clorhexidina).

b. Anumite plante, specifice lunilor de toamnă, pot să fie toxice sau chiar letale pentru animale. Iată câteva exemple:
• Crizantemele
• Vâscul
• Fructele și frunzele de stejar
• Ciupercile sălbatice
• Iedera
• Hortensia
• Crăciunița

c. Zilele devin mai scurte, iar nopțile mai lungi. Pentru a-l putea avea mereu în vedere pe blănos, chiar și pe întuneric, accesorizează-l cu o zgarda iluminanta sau reflectorizanta.  

5. Ajustarea aportului caloric – în special la câinii de talie mare crescuți la exterior

Aportul caloric reprezintă cantitatea totală de energie pe care un organism o primește din macronutrienții din alimentele consumate (proteine, carbohidrați, grăsimi). Astfel, în sezonul rece, crește consumul de energie (pentru a putea susține termoreglarea). Dieta trebuie ajustată atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ, în funcție de necesitățile fiecărui patruped în parte. Pentru a face alegerea corectă pentru companionul tău, consultă medicul veterinar.

Toamna,  puntea dintre vară și iarnă, este momentul perfect să ne pregătim pentru anotimpul rece, să integrăm o nouă rutină și să ne bucurăm de roadele ei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.