Exercițiile fizice recomandate pentru diferite rase de câini
Exercițiile fizice, pe lângă dietă, sunt esențiale pentru ca animăluțul tău de companie să ducă o viață sănătoasă, fericită și echilibrată. Aproape fiecare rasă, încă de la origini, a fost “înzestrată” cu anumite abilitați, unele ce necesită un consum mai mare de energie, altele, un consum mai mic. Ca proprietar de animale, timpul pe care îl ai la dispoziție pentru diverse activități este un factor decisiv în alegerea companionului ideal!
Rasele pot fi încadrate în funcție de talie, astfel:
- Câini de talie mică (Chihuahua, Yorkshire, Bichon, Pug, Bulldog francez etc.)
- Câini de talie medie (Beagle, Cocker, Bulldog englez, Border Collie etc.)
- Câini de talie mare (Golden Retriver, Labrador, Boxer, Husky etc.)
- Câini de talie foarte mare ( Saint Bernard, Dog German, Mastiff etc.)
Deși nivelul de activitate este influențat și de talia animalelor, un alt factor important este și temperamentul acestora. Exista rase de câini atletici, precum și rase de câini sedentari.
Iată o lista cu câteva activități care pot spori condiția fizica a companionului tău, îl mențin sănătos și îl ajută sa își consume energia!
- Plimbări în aer liber – în lesă.
Ai nevoie de ham/ zgarda și o lesă potrivită pentru el și de îmbrăcămintea adecvată pentru tine. Când timpul nu este limitat, alege rute diferite, astfel, patrupedul tău se va bucura să își folosească toți stimulii în vederea cunoașterii unor noi teritorii.
- Plimbări în aer liber – fără lesă.
Această activitate este eficientă pentru proprietarii de animale care și-au educat deja patrupezii în acest sens. Alege locuri în care este permis accesul animalelor de companie în libertate și unde nu există pericole. Pentru siguranță, alege să atașezi un dispozitiv GPS, astfel, îl poți localiza și monitoriza.
- Jogging
Dacă ești o persoană activă, de ce să alergi singur?
- Fetch – aruncatul mingii
Câinii adoră să alerge, iar dacă este și jucăria preferată implicată, atunci distracția este garantată! Jocul de fetch este, de asemenea, o ocazie bună de exercițiu a comenzilor.
- Nose work – stimularea simțului olfactiv al câinilor.
Ascunde obiecte sau treaturile lui favorite și lasă-l să le găsească.
- Înotul
Înotul are o mulțime de beneficii pentru patrupedul tău. Pe lângă faptul că este benefic pentru sistemul osteo-articular și muscular, este de asemenea și răcoritor în zilele toride de vară.
- Jocuri de agilitate (obstacole, platforme)
Jocurile de agilitate sunt ideale ca activitate de epuizare a energiei acumulate, dar în același timp o metodă foarte bună de exercițiu atât fizic, cât și mental.
Dacă ai spațiul necesar, poți lua în considerare să achiziționezi accesoriile necesare pentru a crea un parc de agilitate în proximitatea casei.
Exerciții fizice recomandate diferitelor categorii de animale, în funcție de talie:
- Rasele de câini de talie mică precum Terrier, Poodle sau Bichon sunt printre cele mai active din categoria lor. Pe de altă parte, Cavalier King Charles, Pug, Pechinezii sunt rase cu un nivel de energie mai scăzut, preferând sa se odihnească în marea majoritate a timpului.
- Timp alocat activităților zilnice: 20-30 de minute.
- Activități fizice preferate: plimbări, jogging, jocuri de fetch, trasee de agilitate ușoare.
- Având în vedere că activitățile fizice sunt limitate, este ideal ca locurile în care alegem să îi plimbăm să fie diferite, oferindu-le astfel ocazia sa cunoască teritorii noi și sa socializeze cu alte animale întâlnite.
2. Câinii de talie medie sunt printre cei mai activi, ei necesită activități atât specifice rasei, cât și nivelului lor de energie.
- Timp alocat activităților zilnice: 30-60 de minute.
- Activități fizice preferate: plimbări, jogging, fetch, înot, cățărat pe munte, jocuri de inteligență și găsire a obiectelor ascunse.
- Câinii din rasa Beagle, Cocker Spaniel, Basset hound sau Corgi sunt cunoscuți pentru abilitățile lor de a caută obiecte prin locuri ascunse, de aceea este indicat ca sa fie stimulați în acest sens.
- La polul opus, Bulldog-ul Englez preferă plimbările, fetch-ul și somnul.
3. Câinii de talie mare precum Labrador, Golden Retriver, Boxer, Amstaff sunt animale cu procent de energie ridicat, de aceea, activitatea fizică este esențială pentru creșterea lor sănătoasă și armonioasă.
- Timp alocat activităților fizice zilnice: 90-120 de minute.
- Activități fizice preferate: plimbări mai lungi (trasee montane accesibile), jogging, înot, antrenamente de agilitate, jocuri de aport.
4. Rasele gigant, Saint Bernard, Mastiff, Dog German, sunt mai sedentare, rolul lor fiind cel de pază.
- Timp alocat activităților fizice: 30-60 de minute.
- Activități fizice preferate: plimbări scurte, dese, cu pauze regulate.
Exercițiile fizice trebuie introduse în rutina animalelor de companie încă de când ii primim în viața noastră. Este un obicei care se dobândește în timp cu răbdare și perseverență. Beneficiile acestor activități au efecte pozitive nu numai asupra animalelor, ci și asupra proprietarilor!