Da! Fumatul poate afecta sanatatea animalului dvs.
Nicotina este principalul compus neurotoxic din tutun. Nu multa lume stie ca nicotina este vanduta in principal sub forma de pesticid. Un exemplu de otravire cu nicotina este reprezentat de ameteala si starea de voma de dupa prima tigara fumata. Nicotina este toxica si pentru animalele de companie. Cele mai intalnite surse de intoxicatie cu nicotina sunt tigarile, mucurile de tigara si chiar gumele de mestecat si plasturii cu nicotina.
Unele animale de companie sunt atrase de produse precum tutunul de mestecat care contine arome de miere, sirop sau alte dulciuri. Daca nivelul de toxicitate al nicotinei atinge 10 miligrame pentru fiecare kilogram din greutatea animalului, cainele este in pericol de moarte.
Urmeaza o lista cu cateva produse care contin nicotina si cantitatea de compus neurotoxic din ele:
– O tigara contine intre 15 si 25 de miligrame de nicotina, in functie de firma producatoare;
– Plasturii care inlocuiesc tutunul contin intre 8 si 114 miligrame de nicotina;
– Gumele antifumat contin aproximativ 4 miligrame de nicotina fiecare;
– Un trabuc are pana la 40 de miligrame de nicotina;
– Mucul de tigara poate contine intre 4 si 8 miligrame de nicotina, in functie de lungimea lui si continutul tigarii. Mucurile de tigara contin surprinzator de multa nicotina din cauza faptului ca fumatul concentreaza acest compus in capatul tigarii;
– Tutunul de mestecat contine aproximativ 8 miligrame de nicotina per gram.
Intre doua si patru tigari mancate sunt suficiente pentru ca un caine de 4.5 kilograme sa arate semnele unei intoxicatii. Simptomele unei otraviri cu nicotina depind de cantitatea si de tipul de nicotina inghitita de caine si de greutatea animalului. Multi caini vor vomita dupa ingerare. Cand sunt consumate cantitati insemnate, efectele pot fi letale pentru animal, insa chiar si putina nicotina poate induce simptome.
Fara tratament, intoxicatia cu nicotina poate cauza paralizia muschilor pulmonari si cainele poate muri pentru ca nu poate respira in doar cateva ore de la ingerarea nicotinei. Cele mai intalnite simptome ale intoxicatiei cu nicotina sunt: tremuratul, slabirea, lipsa coordonarii, depresia, hiperactivitatea, letargia (in cazul dozelor mari), ritmul rapid al respiratiei sau respiratie ingreunata, salivarea excesiva, pupilele dilatate, vomitarea, diareea, posibile atacuri de apoplexie si aritmia cardiaca. Diagnosticul de intoxicatie cu tutun este bazat de obicei pe identificarea unor situatii in care patrupedul a fost expus sau a mancat produse ce contin nicotina si arata simptome specifice.
Tratamentul imediat il reprezinta reducerea cantitatii de nicotina din stomacul cainelui si ingrijirea cainelui pana cand restul de nicotina este inactivat de ficat si eliminat din corp. Inducerea vomitarii este recomandata daca animalul tocmai ce a ingerat nicotina. Pentru situatiile mai grave spalaturile gastrice sunt folosite sub sedative, pentru ca multi pacienti sunt agitati. Si noxele din fumul de tigara pot fi o sursa de nicotina. Acestea se depun pe parul animalelor si ajung in corpul patrupedelor, prin lins, atunci cand acestea isi fac toaleta. In aceste situatii baile sunt recomandate.
Timpul critic de dupa ingerare este de patru ore. Daca patrupedul supravietuieste acestui interval, sunt sanse mari sa-si revina. Totusi, in ciuda tratamentului, unii caini care au consumat cantitati importante de nicotina nu vor supravietui. Cea mai buna metoda de a evita intoxicatia cu nicotina este sa eliminati sursa de otravire. Tineti minte ca si scrumierele si produsele din tutun consumate pot avea urme reziduale de nicotina.