Particularități alimentare la diverse rase de pisici

Pisicile, aceste feline impunătoare, cunoscute sub numele de Felis catus și sub alte sute de denumiri, au capacitatea, deși aparent fără efort, să ne facă să le considerăm adorabile. Independente, elegante și teritoriale, ele reușesc să atragă atenția oamenilor fără prea mult „mieunat.” Pentru că sunt diferite ca aspect, culoare sau dimensiuni, noi, admiratorii lor, le-am clasificat în diverse rase: British Shorthair, Scottish Fold, Maine Coon, Norvegiană de Pădure, Siameză, Bengaleză, Sphynx și altele. Fiind carnivore prin excelență, pisicile necesită o alimentație zilnică bogată în proteine de calitate, provenite din surse animale. Ceea ce le face cu adevărat unice sunt caracteristicile lor specifice precum dimensiunea, metabolismul și predispozițiile genetice.

În următorul articol vom prezenta câteva rase de pisici întâlnite în cabinetele veterinare din România, problemele cele mai des întâlnite și recomandările noastre în ceea ce privește nutriția acestora. Informațiile oferite sunt generale, de aceea îți recomandăm ca înainte de a lua o decizie în vederea alegerii dietei animăluțului de companie să consulți medicul veterinar.

Pisicile din rasa British shorthair sunt printre cele mai îndrăgite și dorite de iubitorii de pisici. Comoditatea, constituția lor robustă și inteligența le fac să-și câștige locul pe canapea. Predispoziția genetică către obezitate poate fi controlată printr-o dietă corespunzătoare bogată în proteine de origine animală (NU derivate de origine animală), slabă în grăsimi, doar cele esențiale (omega 3, omega 6, acid linoleic etc.). Taurina oferă suport pentru funcția cardiacă, dar și pentru absorbția grăsimilor valoroase din alimente. Vitaminele și mineralele contribuie la formarea unui sistem imunitar și sistem locomotor puternic. Hidratarea este esențială pentru funcția renală și pentru a împiedica formarea sedimentului urinar, de aceea, pisicile, trebuie stimulate să consume cât mai multa apă. Deși nu reprezintă o dietă completă, hrana umedă de calitate se recomandă în special felinelor care nu se hidratează suficient.

La fel ca pisicile din rasa British/ Scotish, pisica Persană necesită un consum de proteină de origine animală crescut și un aport de grăsimi esențiale moderat. Pe lângă acestea, fibrele nu trebuie sa lipsească din dieta lor. Felinele Persane sunt predispuse la ingestia așa numitelor brezoare (ghemuri de blană) care pot cauza vomă, constipație, putând duce chiar la apariția sindromului de colon iritabil (IBD).

Impunătoare, masive și prietenoase, pisicile din rasa Maine Coon, sunt carnivore înrăite. Pentru a-și putea susține conformația, masa musculară și sistemul osos, acestea au nevoie în dieta lor zilnică de un procent de proteină și grasimi mai mare comparativ cu alte rase de feline domestice. Predispozitiile genetice către diferite afecțiuni, așa cum sunt cele de natură gastrointestinală și osteoarticulară, pot fi prevenite printr-un aport mai mare de fibre, probiotice, prebiotice și suplimente articulare (condroitină, glucozamină).

Felinele din rasa Sphynx au o personalitate puternică și un temperament asemănător cu aspectul lor fizic. Sunt prietenoase, iubitoare, jucăușe și dornice mereu să comunice! O dietă completă și corespunzătoare pentru această rasă este compusă dintr-un procent mare de proteină animală (pui, somon, vită, macrou etc.) dar și un aport mare de grasimi. Având în vedere faptul că acestea nu sunt acoperite de blană, pentru a putea să-și mențină temperatura fiziologică, pisicile din rasa Sphynx necesită un consum de energie mult mai mare comparativ cu alte feline, astfel, proteinele, grăsimile, vitaminele și mineralele susțin acest lucru.

Ne dorim ce este mai bun pentru ele, de aceea, trebuie să facem alegerea corectă în ceea ce privește alimentația lor. Consultă-te cu medicul veterinar, citește cu atenție eticheta și recomandările producătorilor de hrană și fii sigur că alegi ce este mai bun pentru ele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.