Protejarea animalelor de companie în zilele caniculare

Zilele caniculare de vară au devenit o reală problemă în ultimii ani atât în rândul oamenilor, cât și în rândul animalelor. Odată cu încălzirea globală, nu numai că verile sunt mai lungi, însă sunt și mult mai călduroase și agresive. De aceea, este necesar să găsim soluțiile cele mai bune pentru micii noștri companioni, astfel încât să treacă mai ușor prin această perioadă.

Am încercat să răspundem mai jos la câteva dintre întrebările cele mai uzuale din această perioadă caniculară:

  1. Care este momentul zilei cel mai bun să îmi scot câinele la plimbare?

Ideal dimineața devreme, când soarele încă nu este atât de puternic și seara târziu, după ce apune. În cazul în care este necesar să ieșim în mijlocul zilei, este de preferat să alegem zone umbroase pentru a evita contactul direct cu razele solare și în care asfaltul nu este supraîncălzit (Tip: pentru a putea testa dacă nu este fierbinte, țineți palma lipită de asfalt timp de 7 secunde). Plimbările trebuie să fie limitate la strictul necesar – 10-15 minute.

2. Cum îmi protejez animalul de arsurile ce pot fi provocate de razele soarelui?

Animalele cu blană scurtă și albă sunt cele mai expuse la riscul de a suferi arsuri. Este important să le protejăm în primul rând prin a le plimba în zone ferite de soare și, în același timp, să aplicăm creme/spray-uri cu factor de protecție.

3. Cum îmi mențin animalul hidratat în zilele caniculare?

Hidratarea este extrem de importantă în această perioadă a anului, de aceea acesta trebuie încurajat să consume cât mai multă apă.

  • Asigură-te că are permanent acces la apă proaspătă, la o temperatură favorabilă. Poți opta pentru o fântână specială, care pe lângă faptul că menține apa filtrată și la temperatura dorită, îi va stârni și curiozitatea!
  • Oferă-i cuburi de gheață cu care să se joace.
  • Adaugă-i în apa de băut diferite arome (ex. ulei de somon).

4. Metode de răcire – reglare a temperaturii corporale

Pe lângă aerul rece circulant, pentru a îi oferi tot confortul pe care îl merită, asigură-te că printre accesoriile lui se găsesc o saltea de răcire și jucării speciale, ce se răcesc la congelator și se păstrează reci pe o perioadă mai lungă de timp. Animalele își reglează temperatura corporală începând de jos în sus, de aceea o suprafață rece îi va ajuta mai repede (de la pernuțe către abdomen). Gulerele răcoritoare și vestele răcoritoare sunt de foarte mare ajutor în această perioadă toridă.

Cel mai de temut pe perioada verii este ȘOCUL TERMIC.

Șocul termic se instalează în momentul în care animalul nu își mai poate regla singur temperatura corporală. Termoreglarea se face prin pernuțe, nas și prin “gâfâitul” caracteristic – hiperventilație. În momentul în care temperaturile sunt foarte crescute și umiditatea este ridicată, nu se mai poate face schimbul de oxigen-dioxid de carbon, astfel temperatura corporală poate crește la peste 40 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că riscul producerii insolației crește exponențial. Nu lăsați niciodată animalele nesupravegheate și fără o sursă de răcire în mașină vara! Încă de la 20 de grade afară, mașina se poate încălzi la interior și ajunge la 43 de grade Celsius în 30 de minute!

Este dificil atât pentru oameni, cât și pentru animale să facă față valului de căldură din perioada iulie-august. Nu uitați, ori de câte ori aveți ocazia, să lăsați pe stradă la ușa casei un bol cu apă și pentru cei mai puțin norocoși!

Citește articolul Lasă un comentariu

Top produse esențiale pentru plimbările de primăvara

Fie ca ești la început de drum alături de blănosul tău, fie ca ați petrecut deja mai multe primăveri împreuna, trebuie să ai în vedere faptul că orice ieșire cu acesta este un prilej pentru a îl putea stimula, atât fizic cât și mental. O plimbare în parc, în pădure, o ieșire alături de gașca de patrupezi, o baie în zonele speciale amenajate pentru animale etc. pot fi idei minunate pentru această perioadă! 

Cu cât alegem o zonă mai îndepărtată de casă, cu atât „bagajul” companionului nostru se mărește, lucru care este perfect normal. Indiferent de locul în care alegeți să vă petreceți acest timp de calitate, este foarte important să aveți în vedere faptul că din momentul în care porniți la drum sunteți obligat să purtați asupra voastră carnetul de sănătate și să vă asigurați că blănoșii sunt microcipați – înregistrați in RECS , vaccinați la zi și deparazitați. 

Pentru a face aceste plimbări cat mai practice și distractive, îți oferim o serie de sfaturi și idei de produse nelipsite din activitățile voastre! 

Deux-pieces: Ham/zgarda + lesa

Ham sau zgardă?

Alegerea depinde foarte mult de temperamentul animalului și de controlul pe care îl ai asupra lui. Astfel, hamul este indicat blănoșilor care, în primul rând, au primit indicație de la medicul veterinar (prezintă anumite probleme de sănătate, predispoziție de rasă – rasele brahicefalice) precum și câinilor cu o personalitate relaxată și care nu au tendința de a brusca. Zgarda în schimb, oferă mult mai mult control asupra blănosului, fiind mai ușor de menajat în zonele aglomerate. Acestea, de asemenea, trebuie alese în funcție de fizionomia animalului și stilul de plimbare pe care dorești sa îl adopți.  

Lesa

Exista mai multe tipuri de lese in funcție de nevoile animalului și a proprietarului:

· Lesa standard – confecționată din diferite materiale, vine în mai multe dimensiuni oferind stăpânilor control asupra animalului.

· Lesa retractabilă – oferă libertate blănosului, ideală pentru zonele mai puțin populate dar și pentru câinii care prezinta un temperament docil și prietenos.

· Lesa de dresaj – specială pentru astfel de activități, este versatilă, antiderapantă, lungimea este reglabila și este ușor de manipulat.

· Lesa anti-tracțiune

Jucăriile

Jucăriile pentru caței sunt esențiale pentru stimularea mentală și fizică, dar cel mai important o formă de iubire a noastră față ei! Putem spune chiar că joaca (interactivă) este un limbaj al iubirii.

Distracția poate începe atunci când la mijloc se găsește o minge, un frisbee sau o jucărie din sfoara.

Mingea trebuie aleasa cu grijă, în funcție de dimensiune și material. Trebuie sa ai în vedere ca aceasta să nu fie ușor de ingerat, densitatea să fie una care să îi permită să o prindă cu ușurință, iar materialul să fie unul rezistent, care nu se va deteriora cu ușurință.

Alte tipuri de jocuri sunt cele de tipul „agility” – este drept, implică mult efort și implicare din ambele parți, însă reprezintă o sursă foarte bună de a consuma energia animalului și de a-l stimula.

Daca alegi să mergi cu blănosul în zone cu apă destinate scăldatului, indicat este, mai ales la primele încercări, ca aceștia să poarte așa numitele veste de salvare. Nu uitați sa aruncați si niște jucării plutitoare, astfel vor fi mult mai motivați să practice acest tip de activitate atât de benefică pentru dezvoltarea lor!

 „The happy bag” sau săculețul cu recompense

Plimbările în aer liber pot fi deseori mai greu de ținut sub control având în vedere că aceștia se întâlnesc pe drum cu numeroși stimuli (alte animale, oameni, mașini etc.). Lucrând cu ei, oferindu-le încrederea ca le suntem alături și că nimic nu le poate face rău, învățându-i să fie prietenoși, putem să transformăm activitățile în aer liber într-o activitate plăcută și distractivă. În semn de răsplata și motivație pe parcursul acestor „călătorii”, este recomandat să folosim treat-uri (recompense), astfel ajutându-i să diferențieze ce este bine și ce nu este în regulă. Recompensele este ideal să fie mici, depozitate mereu în același loc, pentru ca în momentul recompensării, în timp, să motiveze animalul să reacționeze doar la vederea locului unde acestea sunt localizate ( ex. o borsetă, un recipient special de brâu).

Nici pisicuțele nu trebuie excluse de la aceste activități în aer liber! Este adevărat că ele tind să se streseze mult mai repede și devin anxioase în momentul în care iau contact cu mai mult factori externi (alte animale, oameni, automobile etc.). Totuși, dacă alegem să le expunem de mici la acești stimuli, le oferim confortul și siguranța că nu există niciun pericol, putând, astfel, să se integreze și să participe la acest tip de activități. O geantă de transport, preferabil din material textil, este comodă atât pentru patruped, cât și pentru proprietar, iar împreună cu un ham adecvat și o lesă ajută pisica să se simtă și să fie în siguranță într-un mediu exterior zonei ei de confort! 

 Într-un final, trebuie să recunoaștem, plimbările cu animalul de companie, indiferent de anotimp, sunt un prilej minunat să ne încărcăm cu energie pozitivă, să întărim legătura specială pe care o avem și să ne bucurăm de timpul petrecut împreună!

Citește articolul Lasă un comentariu

Prevenirea bolilor de sezon la câini si pisici

Bolile sezoniere sunt afecțiuni medicale care apar frecvent în anumite perioade ale anului, fiind influențate de modificările de temperatură, perioada de reproducție, variațiile în hrănire și comportament, precum și mulți alți factori. Deși multe dintre aceste schimbări sunt independente de noi, ceea ce putem controla este ca tranziția să fie una ușoară și organică pentru prietenii noștri blănoși.

Vizitele regulate la medicul veterinar, vaccinarea, deparazitarea internă și externă conform recomandărilor, dietele specifice în funcție de nevoile patrupedului, sunt câteva din „datoriile” de bază ale stăpânilor pentru a spori calitatea vieții blănoșilor.

Deparazitarea animalelor de companie

Exista doua tipuri de deparazitări: internă și externă

Deparazitarea internă 

Previne și tratează infestațiile cu viermi, intestinali și cardiaci. Aceștia se pot transmite prin diferite moduri precum: transmiterea de la mama la pui, ingestia ouălor sau a larvelor, consumul gazdelor intermediare, contact direct cu animale infestate. Deparazitarea internă se poate administra atât în scop preventiv cât și ca tratament în cazul în care medicul veterinar, în urma investigațiilor, a constatat prezenta paraziților. 

Deparazitarea se administrează în funcție de specia animalului, astfel exista deparazitări interne pentru câini și deparazitări interne pentru pisici. In următorul tabel sunt prezentați cei mai întâlniți paraziți, substanțele active care acționează asupra acestora, precum și câteva exemple de produse ce sa găsesc în cabinete, farmacii și site-urile de specialitate. 

Deparazitarea internă este o procedură ce se realizează pe tot parcursul anului. Intervalul de timp este influențat de diferiți factori precum: locul în care animalul se dezvoltă, anotimp, riscul de expunere la paraziți etc. Menținerea unui mediu igienic și evitarea contactului cu animale infestate sunt de asemenea elemente importante în creșterea animalelor de companie.

Deparazitarea externă

La fel ca deparazitarea internă, deparazitarea externă actioneaza ca prevenție în primul rând, dar și ca tratament. Principalii paraziți externi sunt: puricii, căpușele, păduchii, țânțarii, râia. Este foarte important să alegem deparazitarea potrivită pentru blănoșii nostri și să ținem cont de nevoile acestora. Există diferite forme de prezentare precum pipete spot-on, comprimate masticabile, zgărzi și spray-uri. Substantele active diferă de la o specie la alta, iar administrate necorespunzător, pot avea efecte secundare neplăcute.

Deparazitarea externă se efectuează pe tot parcusul anului, fară excepții.

Pipetele spot on – se aplică cutanat, începând cu zona dorsală a gâtului, între omoplați, pentru câinii de talie mică, urmată de aplicarea în puncte separate pe suprafața spatelui, pentru câinii de talie mare. Acestea acționează prin eliminarea și prevenirea infestațiilor, având și rol repelent. 

Comprimatele masticabile – sunt ușor de administrat. Prezintă activitate de eliminare imediată, în cazul infestatiilor existente, având de asemenea și rol de prevenție. Spre deosebire de pipetele spot-on, nu necesită timp de așteptare pâna când animalul poate intra în contact cu apa (îmbaieri).

Zgarda – are rol repelent (de respingere a paraziților). Este recomandat să se folosească concomitent cu o alta formă de deparazitare (pipeta spot-on/comprimat masticabil). Este o protecție în plus, dar niciodată unică. 

Spray-urile – la fel ca zgarda, au efect repelent. Pot fi folosite ca o protectie suplimentară în cazul în care decideți să vă plimbați patrupezii în zone în care infestațiile parazitare sunt mai mari (malul lacurilor, câmp, pădure etc.). 

Vaccinarea animalelor de companie

Vaccinarea începe încă din primele luni de viață, cuprinzând o serie de vaccinări (3-4) repetate la un interval de 14 zile, în cazul puilor de câine și un interval de 21-28 zile, în cazul puilor de pisică. 

Pentru protecția sănătății animalelor de companie și a celor din jur, este recomandat ca vaccinul să se repete anual de la data ultimei administrări. În România, vaccinul împotriva rabiei este obligatoriu prin lege.

vaccinari

În concluzie, deoarece bolile virale și cele parazitare reprezintă o problema reală, deseori fatală pentru patrupezii noștri, vaccinarea și deparazitarea sunt singurele metode de combatere preventivă a acestor afecțiuni. Este de datoria noastră de a efectua vizite regulate la cabinetul veterinar și de a realiza aceste proceduri!

Citește articolul Lasă un comentariu

Cum sa pregătim animalele de companie pentru primăvară 

Sfaturi de îngrijire pentru adaptarea la schimbarea vremii

Sezonul rece a trecut, primele semne că primăvara își intră în drepturi au început să apară! Odată cu acestea și dorința noastră, dar și a prietenilor blănoși, de a petrece mai mult timp afară, în natură. Pregătirea animalelor de companie pentru această perioadă este esențială, de aceea, este foarte important să avem în vedere câteva aspecte care vor ne vor face viața mai ușoară tuturor, bipezi si patrupezi. 

Iată câteva sfaturi utile:

1. Curățenia de primăvară

 Tradițională, curățenia de primăvară, este la fel de importantă pentru oameni cât este și pentru animale. Un mediu de viață curat este esențial pentru ca animăluțele să se dezvolte sănătos. Puteți începe prin a curăța paturile/culcușurile în care aceștia își petrec o mare parte din timp, precum și suprafețele si mobilierul. Nu uitați nici de jucării, nici de bolurile de hrănire. Indicat este să folosiți produse de curățenie destinate animalelor de companie, produse ce conțin enzime speciale, ce distrug petele și mirosurile neplăcute și cel mai important, sunt non-toxice pentru patrupezi.

2. Toaletarea si periajul

În această perioadă, o mare parte dintre animale încep “procesul” de năpârlire. Este un fenomen fiziologic, atât în rândul câinilor cât și al pisicilor. Năpârlirea este dependentă de schimbările sezoniere (trecerea de la rece la cald, expunerea la lumina naturală o perioadă mai lungă de timp) precum și de alți factori (alimentație, stres, stare de sănătate). Periajul constant, băile cu produse destinate fiecărui tip de piele/blană și o dieta corespunzătoare pot face ca acest proces sa fie unul rapid, care să nu lase “urme” (pe haine, pe canapea, pe covor etc.). Daca obișnuim animalele încă de mici cu aceste proceduri avem șanse foarte mari ca aceasta să devină o activitate de rutina plăcută, atât pentru noi cât și pentru ei! 

3. Vizita la cabinetul veterinar:  

Această vizită are ca scop verificarea stării de sănătate a blănosului. Medicul veterinar va avea în vedere să reamintească de importanța deparazitării interne și externe, urmând mai apoi găsirea unei metode eficiente de prevenire a bolilor parazitare (boli transmise de insecte precum: căpușe, țânțari, purici). 

Apasă aici pentru a vizualiza opțiuni de deparazitare pentru câinele tău!

Apasă aici pentru a vizualiza opțiuni de deparazitare pentru pisica ta

Atât pentru oameni cât și pentru animale, “alergia sezonieră de primăvară” este o problema cât se poate de reală. Mulți dintre blănoși se confruntă adesea în această perioadă cu unul sau mai multe simptome: prurit, roșeața la nivelul pielii, dificultăți în respirație etc. Pe baza acestor semne și posibil a altor investigații, medicul veterinar va institui un tratament corespunzător pentru animăluțul dumneavoastră! 

Având în vedere că dorința de a ieși în locuri publice crește este recomandat ca blănoșii sa fie vaccinați la zi iar datele din Registrul Câinilor cu Stăpân din Romania să fie actualizate de asemenea, pentru a evita eventualele evenimente nedorite (ex. pierderea animalului de companie). 

Indiferent de sezon, timpul petrecut împreună cu patrupezii noștri este de neprețuit! O viață trăită curat și sănătos este răsplata noastră pentru ei, pentru loialitatea și bucuria cu care ne întâmpina zi de zi!

Citește articolul Lasă un comentariu

Lucruri pe care nu le stiai despre pisici

Pisica este considerata al doilea animal de companie ca raspandire, dupa caine.

Micutele feline sunt admirate datorita unor trasaturi de caracter foarte puternice, precum independenta, personalitatea si naturaletea. Pisica este un animal de companie ideal pentru persoanele care muncesc sau cele care locuiesc intr-un apartament.

  • Mai jos cateva lucruri pe care, cu siguranta, nu le stiai despre pisici:
  • Atunci cand temperaturile sunt ridicate pisicile transpira, reglandu-si temperatura prin pernutele de la labe.
  • Pe parcursul vietii o pisica poate da nastere la peste 100 de pui.
  • O pisica recunoaste mersul stapanului de la sute de metri departare.
  • Pisicile au capacitatea de a produce peste 100 de sunete distincte in timp ce cainii pot produce doar 10.
  • O pisica poate sari in inaltime de cinci ori lungimea ei.
  • Auzul pisicilor este de trei ori mai ascutit decat al oamenilor.
  • Culoarea ochilor unei pisici se schimba o data cu inaintarea acesteia in varsta.
  • Textura nasului unei pisici este unica, la fel ca si amprenta oamenilor.
  • Pisicile sunt cele mai lenese animale din lume putand dormi pana la 16 ore din 24.

 

Daca ai o pisica pe care doresti sa o rasfeti, pet shop–ul nostru iti pune la dispozitie produse de calitate de la mancare pentru pisici la accesorii, produse de igiena si medicamente. Viziteaza fiecare sectiune in parte a magazinului nostru pentru a alege produsele de care ai nevoie pentru animalul tau de companie.

Citește articolul Lasă un comentariu

Alegerea unui pisoi

Alegerea unui pisoi, fie femela sau mascul, dintre cele cateva gheme cu cozi zbarlite si blanite pufoase dintr-un cuib, poate fi foarte dificila. Toti sunt jucausi, toti sunt haiosi, toti se misca stangaci si… torc.

Si totusi, trebuie ales UNUL dintre ei. Pentru ca cel pe care il alegem va fi pisicuta sau motanelul din viata noastra pentru multi ani.

Sanatatea
Astfel, cel mai important pas in alegerea pisoiului este stabilirea starii de sanatate – pisoiul pe care il adoptam trebuie sa fie perfect sanatos si sa provina dintr-un cuib cu maxim 7 pisoi. Puii care provin din cuiburi mai mari nu beneficiaza de o nutritie corecta si suficienta in primele luni de viata, prin urmare, cresterea lor va fi influentata de acest fapt.

In continuare, vom examina in amanunt pisoiul:

Aspect general:

  • pisoiul trebuie sa fie rotofei, bine hranit; blana trebuie sa fie lucioasa si curata; atentie insa la pisoii cu burtica mult prea rotunda – ar putea avea paraziti interni (majoritatea puilor sunt parazitati) sau ar putea fi un semn de rahitism, mai ales daca incheieturile membrelor sunt proeminente.
  • pofta de mancare si de joaca: pisoiul trebuie sa fie jucaus si curios – un pisoi apatic este sigur bolnav; de asemenea, daca se poate, vom asista la masa pisoiului (fie ca este intarcat sau nu, pisoiul trebuie sa aiba pofta de mancare!)

blana si pielea: blana trebuie sa fie lucioasa, pufoasa la atingere si curata. Pielea trebuie sa fie fina, fara depozite, descuamari, zone inrosite sau umflaturi. Daca pisoiul are paraziti externi (purici), acestia sunt foarte usor vizibili pe burtica.
urechile: trebuie sa fie curate in interior, pielea de culoare roz, sanatoasa, fara depozite urat mirositoare, de culoare inchisa sau cu aspectul zatului de cafea. Pisoiul nu trebuie sa protesteze cand i se ating urechile si nu trebuie sa se scarpine in zona urechilor. Un pisoi care are o durere in zona urechii va sta cu capul usor aplecat pe partea dureroasa.
ochii: trebuie sa fie limpezi, fara „albeata” si fara secretii abundente si/sau purulente.
membrele: fara ingrosari ale incheieturilor; puiul trebuie observat in mers – mersul, chiar stangaci, trebuie sa fie fara schiopaturi.
Pentru pisoii de rasa (birmaneza, balineza, siameza) trebuie cautate defectele genetice care exclud exemplarele de la reproductie. In acest caz, este bine ca alegerea pisoului sa fie asistata de un specialist. Unul dintre cele mai frecvente defecte, prezentate de „binevoitori” ca fiind „semn de rasa” (???) este indoirea unui numar de vertebre la varful cozii. Acesta este un defect genetic si nu are legatura cu apartenenta pisoiului la o rasa sau alta, dar este, intr-adevar, mai frecvent la cele trei rase mentionate mai sus.

Temperamentul
Este greu de stabilit temperamentul adult al pisoiului – dar, cu exceptia puilor care manifesta o agresivitate vizibila (isi lasa urechile pe spate, scuipa si „ataca” mana care se intinde spre ei) orice pisoi poate deveni o pisica extraordinara sau un motan ideal. Ceea ce conteaza foarte mult este modul in care va creste pisoiul.

Se spune ca felul de a fi al pisicii adulte reflecta experientele (placute sau nu) din timpul „copilariei” – o pisica batuta va deveni fricoasa si circumspecta; o pisica rasfatata „in exces” va deveni o obraznica hoata… si exemplele ar putea continua. Astfel incat, alegerea ar trebui sa fie dictata de primul impuls, tinand cont de faptul ca pisoiul ales trebuie sa fie jucaus, curios si atent.

Citește articolul Lasă un comentariu