Sănătatea mintala a animalelor de companie: semne și soluții

„De ce animăluțul meu de companie latră când rămâne singur acasă?”

„De ce patrupedul meu roade obiecte când este lăsat singur în casă?” “

“De ce animăluțul meu tremură când observă că mă pregătesc să plec de acasă?”

Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care le primim în cabinetele veterinare, în special de la proaspeții proprietari de animale. Deși manifestarea lor poate indica o problemă comportamentală, în realitate, acesta este felul lor de a exprima suferința cauzată de plecarea celor ce îi oferă siguranță. Sănătatea mintală a animalelor este la fel de importantă ca cea fizică. Anxietatea de separare este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni la câini și pisici, provocând stresul și neliniștea acestora atunci când sunt lăsate singure sau sunt despărțite de stăpân.

Care sunt semnele anxietății de separare la animale?

Așa cum spuneam la început, unele semne ar putea da de înțeles că animăluțul tău nu este educat și se comportă ca un „copil răsfățat”, dar în cel mai multe cazuri, acestea sunt semnele anxietății de separare, care pot varia de la animal la animal. Iată câteva dintre cele mai comune indicii:

  1. Comportamentul distructiv: roade obiecte de mobilier, încălțăminte și alte lucruri din casă
  2. Latră/ miaună excesiv
  3. Urinează/ defecă în casă când rămân singuri
  4. Atașament excesiv: urmărește stăpânul când simte că acesta se pregătește de plecare
  5. Tentative de evadare ori de cate ori prinde ocazia (câinii tind să roadă accesoriile din jurul ușii și sa încerce sa sape în apropierea ei)
  6. Coprofagia – își mănâncă propriile fecale doar când este singur

Cauzele anxietății de separare

Toate aceste “simptome” sunt întâlnite în special la pui, însă au fost resimțite, în special după terminarea pandemiei, chiar și la animalele adulte, când proprietarii au fost nevoiți sa revină la locul de muncă fizic.

  1. Schimbarea rutinei: modificarea programului zilnic sau schimbarea domiciliului
  2. Traumele: trăirile negative din trecut, în special la animalele abandonate și/sau maltratate
  3. Despărțirea de un membru al familiei – temporar sau permanent

Soluții pentru gestionarea anxietății de separare

  1. Fiecare animăluț trebuie sa aibă în casă un spațiu al lui: un pătuț, o cușcă, un covor etc., pe care să îl vadă ca un loc sigur, liniștit și confortabil.
  2. Rutina – la fel ca oamenii, animalele se educă prin rutină. Fixarea orelor de plimbare, de joacă, de exerciții, de hrănire, de somn etc.
  3. „Antrenament de despărțire” – înainte să pleci de acasă pentru mai multe ore, antrenează-ți companionul cu perioade mai scurte pentru a-l face sa înțeleagă că mereu te vei întoarce.
  4. Fiecare plecare și revenire a proprietarilor acasă trebuie făcută cu calm, pentru ca patrupedul sa înțeleagă că este ceva obișnuit.
  5. Exercițiile fizice și stimularea mentală a animalelor de companie este esențială și obligatorie. Pe lângă beneficiile aduse, acestea îi obosesc și le dau ocazia să se odihnească pe toată perioada în care sunt singuri acasă.

Tips and tricks pentru a reduce anxietatea de separare:

  • Înainte sa ieși din casa oferă-i treatul lui favorit, de preferat unul care să îl țină ocupat o perioadă de 15-30 de minute, astfel, fiecare plecare a ta, pe care blănocul o percepe ca pe o experiență negativă, va fi asimilată cu o experiență pozitivă! Pentru a fi sigur că patrupedul va petrece mult timp distras, alege jucăriile tip puzzle care să îl facă curios să descopere recompensele sau topperul preferat în interior.
  • Ascunde-i recompensele în casă, prin diferite locuri și lasă-l sa le descopere cât timp ești plecat.
  • Utilizarea feromonilor și a suplimentelor pentru calmare:

    1. Feliway (spray, disfuser) –  are la bază o copie sintetică a feromonului eliberat în mod natural de pisici, feromonul facial. Are efecte pozitive asupra felinelor mai ales în cazul schimbării mediului sau a situațiilor stresante
    2. Suplimente naturale pe bază de l-triptofan, valeriană, complex vitamina B, etc. precum: Calmex, Vet’s Best Comfort Calm , WeCalm etc.
    3. Zgărzi cu proprietăți calmante: Menforsan câine, Menforsan pisica

Sănătatea mintală a animalelor de companie este esențială pentru o viată lungă și fericită. Deși ne confruntam des cu astfel de situații de anxietate de separare, proprietarii de animale nu trebuie să se lase descurajați, ci să caute soluțiile cele mai bune pentru patrupezii lor. Medicul veterinar precum și persoanele specializate vă pot îndruma către cea mai eficientă cale de a trece cu brio peste această perioadă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.