Suplimentele alimentare: când și de ce sunt necesare

Ce sunt suplimentele alimentare?

Suplimentele alimentare sunt produse destinate să completeze dieta zilnică și să furnizeze substanțe nutritive care ar putea să nu fie obținute în cantități suficiente din alimentația de zi cu zi. Acestea vin sub diverse forme: tablete, capsule, pulberi sau lichide. La fel ca în cazul oamenilor, suplimentele pentru animalele de companie pot  să contribuie la prevenirea sau tratarea anumitor probleme de sănătate și la menținerea unui nivel optim de energie și vitalitate.

Principalele ingrediente folosite sunt:

  • Vitamine (ex. Vitamina A, Vitamina C, Vitamina D, complex Vitamine B)
  • Minerale (ex. calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc, cupru)
  • Aminoacizi (taurina, L-lizina, metionina, arginina, triptofan)
  • Acizi grași esențiali (ex. Omega-3, Omega-6)
  • Enzimeprobiotice (pentru sănătatea digestivă)
  • Extracte din plante și fitonutrienți.

Când sunt suplimentele alimentare necesare?

Iată câteva situații când este nevoie să suplimentam hrana cu diferite ingrediente pentru a avea o alimentație completă:

  • Dietele neechilibrate sau preparate în casă

  • Afecțiuni medicale specifice:
    1. Probleme articulare – animalele ce suferă de aceste afecțiuni pot beneficia de suplimente cu glucozamină, condroitină sau acizi grași Omega-3, care ajută la menținerea sănătății cartilajului și la reducerea inflamației.
    2.Probleme dermatologice/alergii – acizi grași esențiali (Omega-3 și Omega-6), biotină sau vitamina E pot ajuta la îmbunătățirea sănătății pielii și blănii.
    3. Probleme digestive – Animalele cu tulburări gastrointestinale (diaree, constipație, balonare) pot beneficia de probiotice și prebiotice care ajută la echilibrul florei intestinale.
    4. Probleme imunitare –  Antioxidanți precum vitamina C, vitamina E și coenzima Q10 sunt utile pentru a întări sistemul imunitar al animalelor de companie, mai ales în perioadele de boală sau stres.

  • Animalele în creștere – puii aflați în perioada de creștere rapidă au nevoie de suplimente pentru a putea susține dezvoltarea sănătoasă a oaselor, mușchilor și sistemului imunitar. Calciul și vitamina D, condroitina, glucozamina, precum și complexele de vitamine și minerale necesare sistemului imunitar sunt esențiale în această perioadă.

  • Seniorii – Pe măsură ce îmbătrânesc, animalele pot dezvolta deficiențe nutriționale din cauza absorbției reduse a nutrientilor, astfel, pot avea nevoie de suplimente pentru a susține sănătatea articulațiilor (glucozamină, condroitină), funcțiilor cognitive (antioxidanți) și sănătatea generală.

  • Perioadele de stres – suplimentele calmante care conțin extracte din plante (valeriană, mușețel) sau L-teanina pot ajuta la reducerea anxietății în situații precum mutarea într-o nouă casă, schimbări climatice (tunetele), sărbători (artificii).

  • Fertilitate și reproducere.

  • Diete speciale – animalele ce prezintă anumite afecțiuni (probleme renale/urinare, probleme hepatice, diabet etc.), pe lângă dieta specifică, pot primii în alimentație și diferite suplimente alimentare care să ajute la obținerea nutrienților necesari.

Este important să discuți cu un medic veterinar înainte de a administra suplimente animalului de companie. Un specialist poate determina necesitățile specifice ale animalului și poate recomanda dozele și tipurile adecvate de suplimente. Supradozarea suplimentelor alimentare la animalele de companie poate avea consecințe grave asupra sănătății acestora. Chiar dacă suplimentele sunt utilizate pentru a îmbunătăți starea de bine a animalelor, administrarea în cantități excesive poate duce la toxicitate sau la apariția unor afecțiuni specifice.

Suplimentele alimentare pentru animale de companie sunt esențiale pentru menținerea sănătății optime, prevenirea și tratarea afecțiunilor comune și îmbunătățirea calității vieții. Oferind nutrienți esențiali care pot lipsi din dietă, suplimentele ajută la susținerea unui sistem imunitar puternic, la menținerea sănătății pielii, articulațiilor, digestiei și energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.